Het is een tragisch moment in de geschiedenis van Eindhoven: het Sinterklaasbombardement op 6 december 1942 waarbij meer dan 150 burgerslachtoffers vielen. Op vrijdag 6 december vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het Oyster-monument aan de Mathildelaan.

Thema van dit jaar is ‘Bommen op ons Huis’, waarbij wordt stilgestaan bij de verwoestende impact van de luchtaanval op het dagelijks leven van de burgers. “Het Sinterklaasbombardement liet een diepe wond achter in de gemeenschap, die nog steeds voelbaar is”, aldus Stichting 18 September, die vanaf dit jaar de organisatie van de herdenking verzorgt. Insteek is: de geschiedenis blijven herinneren en doorgeven aan toekomstige generaties.

Tijdens de herdenking delen enkele sprekers hun persoonlijke herinneringen en wordt gereflecteerd op de betekenis van het bombardement. Hun verhalen bieden een indringende blik op de verschrikkingen die de stad troffen, maar benadrukken ook de veerkracht van de Eindhovenaren in de nasleep van de tragische gebeurtenis. Een leerling van Stichting Oorlog in Mijn Buurt vertelt het verhaal van een overlevende van het bombardement.

Het Sinterklaasbombardement was een tragische vergissing tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geallieerde vliegtuigen voerden die dag een bombardement uit op de Philipsfabrieken in Eindhoven, met als doel de Duitse oorlogsproductie te verstoren. Echter, de bommen kwamen niet alleen op de fabrieken terecht, maar ook op omliggende woonwijken. Dit leidde tot ernstige schade in de stad en veroorzaakte meer dan 150 burgerdoden, voornamelijk vrouwen en kinderen.

De herdenking, waarbij ook burgemeester Jeroen Dijsselbloem aanwezig is, vindt plaats op vrijdag 6 december om 14.00 uur bij het Oyster-monument aan de Mathildelaan, tegenover het politiebureau. De toegang is gratis.