In Woensel is maandag 2 oktober de Proeftuin Licht Eckart-Luytelaer geopend. Samen met bewoners en organisaties uit de buurt, is bekeken hoe licht de buurt mooier en veiliger kan maken én kansen kan bieden voor meer lichaamsbeweging en gezamenlijke activiteiten. Het resultaat: het parkachtige gebied heeft nieuwe (deels interactieve) verlichting en een slimme beweegroute voor wandelaars en hardlopers.

Eindhoven - Een van de elementen in de proeftuin is het toevoegen van nieuwe verlichting. Door het wandelpad subtiel te verlichten kunnen wandelaars en trimmers langer genieten van de natuur, zeker in de winter. De verlichting brandt niet de hele nacht. Op een afgesproken tijdstip gaat het licht uit, om gaat daarna geleidelijk weer aan als er iemand langsloopt. Zo wordt veilig licht gecombineerd met rustig (en energiezuinig) donker. Het licht wordt aan de kant van het water afgeschermd, zodat het niet op het water schijnt. Zo hebben de beschermde watervleermuizen geen last van het licht als ze vlak boven het wateroppervlak jagen.

Een ander onderdeel van de proeftuin is de slimme beweegroute die is voortgekomen uit de wens om het gebied rondom de vijver te verbeteren voor bewegen en revalidatie. Kleine tegeltjes met led-verlichting erin liggen 20 meter uit elkaar en vormen samen een slimme trainingshulp voor jong en oud. De beweegroute loopt rondom de vijvers (samen 1,8 km). De lichtjes op de grond gaan stuk voor stuk enkele seconden aan, zodat je ze kunt volgen. Wandelaars en hardlopers worden zo gestimuleerd bij hun activiteiten.

De TU/e en Fontys Hogeschool zijn voor 5 jaar verbonden aan de beweegroute. Zij gaan nieuwe toepassingen verkennen en ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het uit te breiden met gepersonaliseerde trainingsbegeleiding of door aan te sluiten bij hardloop- en beweegapps. Zo wordt de buitenruimte een trainings- en beweegpartner, voor individueel gebruik en voor sport- en beweegorganisaties uit de buurt.

De Proeftuin Licht sluit aan bij de ambitie van Eindhoven om meer slimme en innovatieve lichttoepassingen te ontwikkelen in de openbare ruimte, maar ontwikkeld mét de eindgebruikers en partners. Daarbij heeft de gemeente een duidelijke ambitie: verlichting op dusdanig vernieuwende wijze inzetten dat het bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van leven in de stad. Wethouder Mary-Ann Schreurs is enthousiast: “Ontdekken wat je nog meer kan doen met de openbare ruimte en elkaar daarbij op goede ideeën brengen, dat is voor mij het mooie aan samen een wijk prettiger maken.” was het uitgangspunt van deze proeftuin gericht op Eckart-Luytelaer. De samenwerking met bewoners, bedrijfsleven, sportverenigingen en gezondheidsorganisaties was inspirerend en vruchtbaar. We hebben uitgevonden hoe het anders kan!”