Het is in veel gevallen heftig om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Zeker wanneer u daarbij gewond raakt. De gevolgen kunnen zeer ingrijpend zijn, zeker als u langdurig moet revalideren of blijvend letsel aan het ongeval overhoudt. Als u geen of gedeeltelijk schuld heeft aan het ongeval dan kunt u schadevergoeding eisen bij de veroorzaker van het ongeval. Daarnaast is het mogelijk om een bedrag aan smartengeld te vorderen. Er is een wezenlijk verschil tussen een schadevergoeding en smartengeld. Vereenvoudigd komt het er op neer dat een schadevergoeding wordt uitgekeerd om gemaakte kosten te dekken. Smartengeld is een bedrag waar geen directe of indirecte kosten tegenover staan.

Wanneer kan smartengeld worden gevorderd?

U kunt smartengeld vorderen bij de veroorzaker van een ongeval waarbij u betrokken bent geraakt als dit ongeval impact heeft gehad op uw leven. Voorbeelden van impact zijn niet meer kunnen werken, afhankelijk zijn van een rolstoel, verlies van zicht of gehoor of niet meer kunnen sporten of andere hobby’s uitoefenen. De hoogte van het smartengeld is uiteraard afhankelijk van de ernst van de situatie. Als uw leven volledig stil komt te staan, dan kunt u een hoger bedrag vorderen dan wanneer u bijvoorbeeld niet meer kunt sporten. Een letselschadejurist kan samen met u bespreken wat een redelijk bedrag is om te vorderen. Dit bedrag staat los van een schadevergoeding voor gemaakte kosten.

Smartengeld wordt steeds vaker uitgekeerd

Misschien heeft u wel eens berichten gelezen van rechtszaken in de Verenigde Staten waarbij miljoenen dollars schadevergoeding werden toegekend, voor soms maar kleine incidenten. Dit soort situaties kennen we in Nederland niet. De uitkeringen aan schadevergoeding en smartengeld blijven altijd binnen het redelijke. Wel is het zo dat smartengeld vaker wordt uitgekeerd dan enkele decennia geleden. Wij nuchtere Nederlanders hadden voorheen vaak de instelling ‘Het is nu eenmaal gebeurd en het leven gaat door. Smartengeld verandert daar niets aan’. Maar blijvende invaliditeit of een langdurig revalidatietraject heeft grote impact op iemands persoonlijk leven. Een uitkering aan smartengeld kan dan zeker genoegdoening betekenen voor het leed dat is veroorzaakt.

Onderhandelen over smartengeld

Wanneer u één van de ervaren juristen van JBL&G inschakelt om uw belangen te behartigen nadat u slachtoffer werd van een verkeersongeval, dan treedt de jurist meestal in contact met de verzekering van de veroorzaker. Verzekeringsmaatschappijen zijn erbij gebaat om het niet tot een rechtszaak te laten komen. Als duidelijk is dat hun cliënt schuld heeft aan het ongeval dan is het ook duidelijk dat er moet worden uitgekeerd. Dan is onderhandelen altijd de beste optie. De verzekering van de tegenpartij draait overigens ook op voor de kosten van uw juridische bijstand. Deze is voor u dus kosteloos. Het kan wel geruime tijd duren voordat er een bedrag wordt uitgekeerd. De verzekeringsmaatschappij wil de uitkering zo laag mogelijk houden en uw jurist wil dat u krijgt waar u recht op heeft. Deze onderhandeling kunt u daarom het beste laten doen door een ervaren letselschadejurist.