Voor veel mensen lijkt beleggen op latere leeftijd een riskante onderneming. Maar het tegendeel is waar: juist als je de 55 bent gepasseerd, kan beleggen een slimme manier zijn om je financiële toekomst veilig te stellen en je pensioen aan te vullen. De kinderen zijn wellicht de deur uit, je bent al minder gaan werken en dus heb je geld én tijd over om je eindelijk echt in dit onderwerp te verdiepen. Zie het als een hobby waar je geld mee kan verdienen. In dit artikel geven we enkele belangrijke tips voor 55-plussers die willen starten met beleggen.
Door Dennis Mikhout
Als je de 55 gepasseerd bent, is je pensioen waarschijnlijk dichterbij dan ooit. Het is daarom van groot belang om goed na te denken over je financiële situatie na je werkzame leven. Veel mensen vertrouwen uitsluitend op hun AOW en pensioen, maar deze bronnen dekken soms niet alle kosten. Hier kan beleggen een waardevolle aanvulling bieden.
Met de stijgende levensverwachting leven we langer en moeten onze financiële middelen natuurlijk ook langer meegaan. Beleggen kan ervoor zorgen dat je vermogen sneller groeit dan wanneer je het enkel op een spaarrekening laat staan. Zeker met de lage spaarrentes van tegenwoordig is de kans klein dat je met sparen voldoende vermogen opbouwt voor een comfortabel pensioen. Beleggen kan daarentegen, ondanks de risico’s, een hoger rendement opleveren.
Hoe begin je?
Je begint met leren (je bent nooit te oud om iets nieuws te leren). Het is namelijk belangrijk om goed te begrijpen waar je eigenlijk aan begint. Leer de basisprincipes van beleggen voordat je daadwerkelijk geld investeert. Dit kan door boeken te lezen, online cursussen te volgen, een podcast over het onderwerp te beluisteren of advies in te winnen bij een financieel adviseur.
Kies een duidelijk doel
Voordat je begint, is het verstandig om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wil je bijvoorbeeld je pensioen aanvullen, een buffer opbouwen voor noodgevallen, of juist sparen voor een grote uitgave zoals een wereldreis? Door vooraf een duidelijk doel te stellen, kun je een passende beleggingsstrategie kiezen die aansluit bij je huidige financiële situatie en toekomstplannen.
Denk goed na over de juiste beleggingsvorm
Voor beginnende beleggers zijn er heel veel mogelijkheden. Je hebt obligaties, aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s (Exchange Traded Funds) als populaire opties. Obligaties zijn relatief veilig en bieden stabiele inkomsten, maar hebben vaak een lager rendement. Aandelen zijn risicovoller, maar kunnen op de lange termijn meer opleveren. ETF's en beleggingsfondsen bieden een goede spreiding, wat de risico’s verlaagt. Het is belangrijk om een mix te vinden die past bij je risicoprofiel en doelen.
Je kan beter klein starten
Je hoeft namelijk niet meteen grote bedragen te investeren. Begin met een bescheiden bedrag om vertrouwd te raken met de markt en het beleggen zelf. Veel banken bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om periodiek een klein bedrag te beleggen, bijvoorbeeld 50 of 100 euro per maand. Zo bouw je langzaam ervaring op zonder zelf grote risico’s te nemen.
Waar moet je op letten als je begint met beleggen als 55-plusser
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De waarde van beleggingen kan fluctueren en het is mogelijk dat je minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Het is belangrijk om alleen geld te beleggen dat je ook écht kunt missen, vooral op latere leeftijd wanneer je dichter bij je pensioen zit.
Spreid je investeringen over verschillende sectoren en regio’s om je risico’s te minimaliseren. Door te spreiden, ben je minder afhankelijk van de prestaties van één bedrijf of sector. ETF's en beleggingsfondsen zijn handige instrumenten om automatisch te spreiden. Wed dus niet alles op één paard zou je kunnen zeggen.
Let op de kosten van beleggen, zoals transactiekosten en beheerskosten van fondsen. Deze kunnen je rendement aanzienlijk verlagen. Ook moet je rekening houden met belastingen op vermogen en beleggingen.
Denk na over, wat kenners noemen, je beleggingshorizon. De tijd die je hebt voordat je het geld nodig hebt, speelt een grote rol in je strategie. Als je over vijf jaar met pensioen gaat, wil je waarschijnlijk minder risico nemen dan wanneer je een beleggingshorizon van tien of vijftien jaar hebt. Een kortere horizon vraagt om conservatievere investeringen.
Tot slot
Het is nooit te laat om te beginnen met beleggen, ook niet na je 55ste. De sleutel tot succes ligt in goed geïnformeerde keuzes, spreiding van risico’s en het hebben van een duidelijke strategie. Door nu te starten, geef je je vermogen de kans om te groeien en creëer je meer financiële zekerheid voor je pensioen. Door je alleen al te verdiepen in de mogelijkheden blijf je als 55-plusser ook geestelijk en wellicht zelfs financieel actief.