Een wereld zonder smartphones en laptops is nauwelijks meer voor te stellen. Waar we ook zijn, we kunnen dankzij draadloze netwerken (bijna) altijd online, als we willen. Maar er is ook een keerzijde: sommige mensen worden doodziek van al die straling van zendmasten en routers. Op zaterdag 8 september wordt in het Natlab in Eindhoven het event Let’s talk about Tech gehouden, waar onder andere wordt gesproken over de schadelijke gevolgen die blootstelling aan straling kan hebben.
EINDHOVEN - Een van de drijvende krachten achter het acht personen tellende platform Let’s talk about Tech is Martine Vriens. Zij ondervond hoe zwaar de impact voor stralingsgevoeligheid kan zijn. “Ik had een goede baan in Amsterdam, leidde een fijn leven. Totdat ik opeens ziek werd nadat mijn huisgenoot een nieuwe router had geïnstalleerd. Ik ontdekte dat ik gezondheidsklachten kreeg door straling. Maar wat moet je? Straling is overal, zeker in de stad waar het stikt van de zendmasten.” Vriens nam een radicaal besluit, en verkaste naar Knegsel waar ze een huis kocht in de bossen, ver van zendmasten vandaan.
“Mijn leven is niettemin drastisch veranderd. Een dagje naar Eindhoven, ik doe het niet, overal staan zendmasten, op elke plek is draadloos internet te vinden. Een dagje weg met de trein, kan niet, ook daar is wifi aan boord. De digitalisering neemt steeds grotere vormen aan. De straling van netwerken wordt, zeker met de komst van 5G, steeds sterker. Meer mensen gaan last krijgen van al die straling, voorspelt Vriens. “De vraag ook is hoeveel keuzevrijheid qua gebruik en blootstelling aan straling we eigenlijk nog hebben.”
Vriens vindt het daarom belangrijk dat mensen zich bewust worden van de draadloze netwerken om zich heen en van de gevolgen die het kan hebben, zeker voor kinderen die extra kwetsbaar zijn. Daarom is ze samen met anderen Let’s talk about tech gestart. “Doen alsof er niets aan de hand is, is geen optie. Wat de gevolgen van langdurige blootstelling aan straling op lange termijn zijn, weten we nog niet precies. Wel dat mensen die wonen in de buurt van een zendmast behoorlijk ziek kunnen worden van de de gevolgen daarvan.
Zendmasten
Dáár moeten we het over hebben, vandaar dat we ook scholen hebben uitgenodigd die zelf vaak gebruik maken van wifi en die zich in de buurt van zendmasten bevinden.” Tijdens de middag in het Natlab staan twee recente internationale bioscoopdocumentaires over de impact van straling centraal. Aansluitend volgt een debat en de uitreiking van het manifest aan Mary-Ann Schreurs, voormalig wethouder van Innovatie en Design, Cultuur en Duurzaamheid in Eindhoven en Ton van Gool, directeur STRP en voormalig directeur van het VPRO medialab.
Zaterdag 8 september, van 13.00 tot 16.00 uur. Natlab, Kastanjelaan 500. Aanmelden: info@letstalkabouttech.nl