Studenten van het Summa College moeten aandacht besteden aan burgerschap. Om daaraan te voldoen zamelen de leerlingen van de studierichting Uiterlijke Verzorging en Optiek op allerlei manieren geld in voor drie goede doelen. Omdat het gevoel om anderen te steunen in de decembermaand sterker is, overhandigen zij de cheques in de week voor Kerstmis aan de gekozen doelen.
EINDHOVEN - Het mbo leidt studenten op voor een beroep, vervolgopleiding en tot burgers die deelnemen aan de maatschappij. De overheid vindt burgerschap een belangrijk onderdeel en zodoende staat het sinds een paar jaar op het lesrooster. Hoe docenten er invulling aan geven, staat vrij. Daniëlle Oerlemans en Renée Meys van Summa Uiterlijke Verzorging en Optiek organiseerden daartoe in oktober een informatiedag met workshops voor alle eerstejaars. Organisaties als Humanitas, Defensie en de FNV deden mee. Evenals een aantal zelfhulpgroepen.
Voor tweede- en derdejaars stonden er excursies op het programma naar de Tweede Kamer, oorlogsmuseum Bevrijdende Vleugels en het Fort voor Democratie. “De overheid vindt het belangrijk dat zij zich niet alleen beroepsgericht ontwikkelen, maar ook als mens in de maatschappij. Burgerschap bereidt de studenten daarop voor met de vaardigheden houding en kennis, die zijn beschreven in de dimensies politiek-juridisch, economisch, vitaal en sociaal-maatschappelijk. De eerste drie hebben we in oktober afgevinkt.”
Gehoor geven aan de laatste dimensie doet Summa middels een goede doelen-actie. Leerlingen moeten geld inzamelen voor de stichtingen Vipe, Pink Ribbon en de Opkikker. Hoe ze dat doen, mogen zij zelf bepalen. “De goede doelen zijn overigens ook democratisch gekozen middels een poll op Facebook”, meldt Daniëlle. De leerlingen uit bijna veertig klassen zijn al weken druk doende met onder meer het versieren van blikken, cupcakes en koekjes bakken, lege flessen ophalen en inleveren. “Vandaag werden er op het schoolplein hotdogs verkocht voor het goede doel. Zo leuk om te zien hoe inventief zij zijn. Echt allerhande activiteiten worden er georganiseerd. Doordat je hen de vrijheid geeft, speelt het meer dan wanneer je hen iets oplegt.”
Met burgerschap bezig zijn moet ook leuk zijn, vinden de docenten. “Op deze manier leeft het bovendien veel meer dan dat je een lesmethode volgt.”Afgevaardigden van de goede doelen komen op 17 december naar de school aan de Sterrenlaan om hun cheques in ontvangst te nemen. “De leerlingen verzorgen daarbij een presentatie om te vertellen wat zij hebben gedaan voor geld. Eromheen wordt een evenement gehouden.” Bovendien kiest elk doel een winnaar die wordt beloond met een care-award en een taart voor de klas. “Zo willen wij hen stimuleren om de volgende keer nóg meer out of the box te denken.” Dat de studenten iets goeds kunnen doen voor een ander, vinden zij fijn. “Dat is ook de kerstgedachte.”