De Technische Universiteit Eindhoven presenteert op zondag 2 december in Parktheater Eindhoven The Sound of Science. Een muzikaal symposium en een muzikale talkshow over ‘hoe wetenschap en technologie de popmuziek groot maken’. Het is de eerste keer dat TU/e en het Parktheater gezamenlijk voor zo’n grote samenwerking tekenen.

EINDHOVEN - Een van de drijvende krachten achter The Sound of Science is Lucas Asselbergs van Studium Generale Eindhoven. “We hebben flink uitgepakt met een breed programma met lezingen, beschouwingen, en natuurlijk veel muziek.”

In het Parktheater gaan wetenschappers en muziekkenners op zoek naar de relatie tussen wetenschap en popmuziek. En die zijn er volop. De opkomst van popmuziek is onlosmakelijk verbonden met technologische ontwikkelingen. “Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om muziek vast te leggen, en te reproduceren”, zegt Asselbergs. “Voor ons vanzelfsprekend, maar het betekende wel een doorbraak. Om naar muziek te luisteren hoefde je niet meer naar een optreden of concert. En met de komst van de radio werd muziek voor veel mensen bereikbaar.”

The Sound of Science is een fascinerende speurtocht naar de onvermoede wisselwerking tussen de rationele berekening van wetenschap en de emotionele beleving van popmuziek. Toepassingen van technologie zijn nog steeds van invloed op muziek en de beleving ervan. Van algoritmen die onze muzieksmaak sturen en beïnvloeden tot het met behulp van computers zélf muziek maken. “De ontwikkelingen zijn grenzeloos, de toepassingen ook”, zegt Asselbergs. “Ging je vroeger naar een optreden om een band aan het werk te zien, tegenwoordig maken dj’s een opmars, en hebben concerten door technische toepassingen een interactief karakter.”

PopmuziekPopmuziek speelt een grote rol in ons leven, het is de soundtrack bij belangrijke momenten in ons leven. En is later juist het voertuig voor herinneringen. Die rol zou nooit zo groot zijn geweest zonder radiogolven, lasertechnieken, bits, microprocessors en kunstmatige intelligentie. Muziek is ook sterk gekoppeld emotie, weet Asselbergs. “Met een drumcomputer heb ik bijvoorbeeld niet zoveel. Maar wél op de manier waarop Prince er gebruik van maakt in Sign o’ the Times.”

The Sound of Science zit bomvol, en is opgesplitst in twee delen. ‘s Middags presenteren Sjors Fröhlich en Lucas Asselbergs een muzikaal symposium met onder anderen Leo Blokhuis en de wetenschappers Douwe Draaisma, Clara Stegehuis en Berry Eggen. Muziek is er van synths-tovenaar Colin Benders en Binkbeats.

‘s Avonds presenteert Matthijs van Nieuwkerk een vermakelijke, verkennende en vooral muzikale talkshow.Gasten zijn onder meer Jan Timmer, DJ Lady Aïda, Eric van Tijn, Wilbert Mutsaers en de wetenschappers Tom ter Bogt, Elmer Sterken, Douwe Draaisma, Remco van der Hofstad.

www.thesoundofscience.nl