EINDHOVEN - Een KDC-10 tankervliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht levert vanaf 30 januari een bijdrage aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Het toestel tankt dan vliegtuigen van coalitiepartners bij die boven Irak en Oost-Syrië opereren om ISIS te bestrijden. De KDC-10 is zaterdagochtend 28 januari met meer dan dertig militairen vanaf vliegbasis Eindhoven naar het Midden-Oosten vertrokken. De inzet van het tankervliegtuig duurt tot medio maart.

Dankzij het bijtanken in de lucht wordt de inzetbaarheid van de deelnemende coalitievliegtuigen vergroot waardoor terreurorganisatie ISIS effectiever kan worden bestreden. Met de inzet van een KDC-10 draagt Nederland bij aan de behoefte van de internationale coalitie aan tankercapaciteit voor operaties boven Irak en Oost-Syrië.

Vliegtuigen van de coalitie zijn vorig jaar in totaal meer dan 80.000 keer in de lucht bijgetankt. Daarbij is ruim 800 miljoen pond brandstof afgegeven. Het Nederlandse tankervliegtuig levert per minuut ongeveer 1.750 liter brandstof en kan per missie ongeveer 100.000 liter afgeven aan andere vliegtuigen.

InzetgeschiedenisDe KDC-10 maakt deel uit van de luchttransportvloot van de Koninklijke Luchtmacht en is gestationeerd op vliegbasis Eindhoven. Het toestel werd in het verleden meerdere malen voor een langere periode ingezet voor tankeroperaties, zoals gedurende Operation Enduring Freedom (2002 vanuit Qatar) en ter ondersteuning van de International Security Assistance Force (2004 vanuit Kirgizië). In maart 2011 werd het toestel nog ingezet voor Operation Unified Protector in Libië. Daarnaast werd de KDC-10, als grootste toestel van de luchttransportvloot, de afgelopen jaren onder andere ingezet voor diverse humanitaire hulpvluchten naar het door natuurrampen getroffen Haïti (2010), Filipijnen (2013) en Nepal (2015).Nederlandse bijdrage strijd tegen ISISNaast de inzet van de KDC-10 blijft Nederland onverminderd betrokken bij de strijd tegen ISIS. In Bagdad en het noorden van Irak zijn Nederlandse militairen actief die Iraakse en Koerdische strijdkrachten trainen. Een Nederlands force protection detachement zorgt sinds juli 2016 voor de beveiliging van Belgische F-16’s die missies vliegen in de strijd tegen ISIS. Daarnaast stelt Nederland een analyse-team beschikbaar, dat UAV-beelden uit het inzetgebied interpreteert en op deze wijze bijdraagt aan begrip van de situatie op de grond.