BEST - ‘De meest ontoegankelijke situatie van Nederland’: zo werd de trap van Lawn Tennisvereniging in Best plotseling betiteld. Niet bepaald iets om trots op te zijn. Maar nu, enkele maanden later, is er een prachtige plateaulift geplaatst. En is tennisvereniging Lawn volledig invalideproof.

Het is een apart verhaal, dat allemaal begon met een initiatief van Marc de Hond. De Amsterdammer, tv-presentator, ondernemer, schrijver en voormalig speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam, zette een actie op om de toegankelijkheid van gebouwen te verbeteren voor mensen met een beperking. De meest ontoegankelijke plek? Die twijfelachtige eer viel de Lawn Tennisvereniging in Best ten deel, waar een steile trap ervoor zorgde dat de kantine niet voor iedereen toegankelijk was.

Met de nadruk op ‘was’. Want dat is inmiddels allemaal verleden tijd. Sinds 7 april beschikt de club over een stigma-plateaulift, die het bedrijf thyssenkrupp Home Solutions gratis en voor niets heeft geplaatst. Rolstoelgebruiker en tennisliefhebber Wendy Legierse (43) uit Eindhoven legt uit hoe het zover kwam.

“Met onze vriendengroep tennisten wij voorheen altijd bij Bata Tennis Club in Best, maar die club werd onlangs opgeheven. Daarom besloten wij voortaan een balletje te gaan slaan bij Lawn, ook in Best.” Bij die club zijn de kleedkamers en bestuurskamer op de begane grond geplaatst. Met een trap komen bezoekers pas in de kantine, die tevens uitzicht biedt over de 15 tennisbanen. “Dat is in mijn geval niet bepaald handig”, drukt Wendy het voorzichtig uit.

En niet alleen voor haar. Kinderwagens of mensen met een rollator betreden een trap uiteraard ook niet gemakkelijk. “Toen ik zag dat Marc de Hond op zoek was naar de ontoegankelijkste situatie van Nederland, heb ik de club aangemeld”, vertelt ze. Hendry Dhondt, voorzitter van de club, schrok er aanvankelijk wel van, geeft hij toe.

“Natuurlijk, je solliciteert niet graag naar zo’n titel. Maar als bestuur vonden we het ook ludiek. Bovendien gaf Wendy ons hier niet voor op om ons een hak te zetten. Ze hield ons netjes op de hoogte van de gang van zaken.” Wat bleek nou? De club ging door naar de volgende ronde en zat daarmee bij de laatste vijf gegadigden.

Beste beentje

Via Facebook werd heel Best en omstreken opgetrommeld om voor Lawn te stemmen. Ook het bestuur zette daarin hun beste beentje voor. Wendy: “De samenwerking verliep uitstekend. Dat bleek achteraf ook wel: uiteindelijk kwam Lawn als winnaar uit de bus.” Dhondt kan inmiddels lachend terugkijken op een bewogen periode. De media was er als de kippen bij. “Het Eindhovens Dagblad deed dat in nette taal. Maar de Telegraaf bijvoorbeeld pakte uit met grote, sensationele koppen. Zo van: ‘dit is anno 2017 niet meer mogelijk.’ Tja, daar moet je dan maar mee leren leven.”

Opknapbeurt

Het in 1964 opgerichte Lawn werd het laatste anderhalf jaar voorzien van een flinke make-over. “Een opknapbeurt was wel nodig. Onze vereniging lag er goed bij, maar de uitstraling naar buiten toe was niet best. Van buitenaf kon je niet zien dat we hier een mooie tennisvereniging hadden.” Dat er nu een nieuwe plateaulift doorheen fietst, is puur toeval, weet hij.

En eerlijkheid gebied hem te zeggen dat het natuurlijk wel heel goed uitkomt. De make-over omvat echter meer dan een toevallige plaatsing van een plateaulift. “We zijn nu in de afrondende fase. Eerder hebben we nieuwe coniferen geplaatst. Ook het hekwerk is nieuw, de entree is verbeterd. Het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat”, zo vertelt Hendry enthousiast.

Taart

En zo werd de lift eerder deze maand geplaatst. Dat vierde de vereniging door ballonnen op te hangen en een lekkere taart aan te snijden. De nieuwe lift biedt ook direct extra voordelen. Hendry: “We gaan proberen om mensen in een rolstoel te vragen of ze interesse hebben om hier een balletje te slaan.” Lawn Tennisvereniging in Best, dat op de kop af 858 leden heeft, zit in de lift.

Die conclusie kan wel getrokken worden. Thyssenkrupp heeft aangegeven de actie ook in 2018 te willen uitvoeren. Jeroen Mäkel, Marketing Manager, daarover: “Het maatschappelijke belang van onze actie is heel groot gebleken. Ik vind dat wij van thyssenkrupp de verantwoordelijkheid hebben om te blijven strijden voor een optimaal toegankelijk Nederland.” Uiteraard kan ook Wendy haar geluk niet op. En is iedereen blij.