Van de redactie
Het is 566 dagen geleden dat Rusland Oekraïne voor de tweede keer binnenviel. De realiteit van oorlog in Europa was voor de meeste mensen in Nederland een diepe schok. Maar zoals vaak neemt het effect van zo’n schok af door het eentonige gebrom van nieuwsberichten uit een land in de vuurlinie. In Eindhoven is vanaf deze week de expositie Denkend aan Oekraïne te zien.
EINDHOVEN - Nóg een dag vol vernietigende bombardementen, burgerslachtoffers, gevechten, minimale terreinwinst. Niemand kan een ander dwingen tot empathie of verontwaardiging, maar kunstenaar Griet Menschaert nodigt mensen samen met haar professionele collega’s uit Oekraïne uit voor een tentoonstelling met kunst gemaakt tijdens de oorlog. En dat geeft een heel ander contact met de werkelijkheid van de oorlog.
Wrede oorlog
Wie een kijkje neemt, ziet indrukwekkende werk dat 30 Oekraïense kunstenaars maakten midden in een wrede, niet aflatende oorlog. In het huis van Griet zelf, én in het Van Abbemuseum dat de videowerken toont die bij de tentoonsteling horen.
De tentoonstelling is in 2022 ontstaan uit de jaarlijkse BIRUCHY kunstresidentie, waar Oekraïense kunstenaars in een verenigd proces tot nieuwe toekomstvisioenen kwamen. De werken die ze tijdens de residentie maakten, vormen de basis voor een unieke tentoonstelling, gecureerd door Natalia Matsenko en Yuri Yefanov, die eerst te zien was in Oekraïne, dan in Warschau, Oberhausen en Düsseldorf; en nu in Eindhoven.
Een aantal kunstenaars hebben het geweld en de impact van de oorlog direct gedocumenteerd in foto’s, video’s of getekende dagboeken. Anderen ondermijnen de Russische propaganda door de draak te steken met de iconografie en het meedogenloze systeem erachter. Woede, rebellie en angst zijn nooit ver weg in Denkend aan Oekraïne, maar ze zijn altijd ingebed in meer gelaagde voorstellingen met ruimte voor poëzie, melancholie, schoonheid en zwarte humor.
De selectie van uitzonderlijke werken, ontstaan onder zulke zware omstandigheden, is opmerkelijk, en de tentoonstellingsruimte is al even ongewoon. Denkend aan Oekraïne werd mede-gecureerd door Griet Menschaert, met hulp van haar buurtgenoten en Oekraïense vluchtelingen in de wijk. Het organiseren van persoonlijke ontmoetingen en lokale verbinding om duurzame uitwisseling en co-creatie te bevorderen was altijd al een prioriteit van Menschaert, die sinds 2012 betrokken is bij Oekraïne. Op donderdag vinden er huiskamergesprekken plaats bij bewoners Marius en Yvonne, Rubinsteinlaan 37; start: 19.30 uur. Daar is ook -tot en met 17 september- de expositie te zien; woensdag en vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur, en zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.
Voor meer informatie:
grietmenschaert.be
Woede, rebellie en angst zijn nooit ver weg tijdens expo