Het voorjaar is een tijd van vernieuwing en frisse energie. De natuur komt weer tot leven, de dagen worden langer en menig hart slaat een jubeltoon aan. Na de donkere en vaak gure wintermaanden is er geen beter moment om je huis eens grondig aan te pakken.
De lente is heel lang de tijd geweest van de grote voorjaarsschoonmaak. Deze jaarlijkse traditie was niet alleen een praktische manier om je huis schoon te maken en de boel weer eens lekker op te ruimen. Die voorjaarsschoonmaak was ook extra goed voor je geest en het welzijn. Maar die schoonmaak is al jaren niet meer zo vanzelfsprekend. Jonge mensen zijn ervan overtuigd dat zij hun huis het hele jaar schoon en netjes houden. Waarom dan nog een extra grote schoonmaak in het voorjaar?
De oorsprong van de voorjaarsschoonmaak
De traditie van de voorjaarsschoonmaak gaat eeuwen terug en kent culturele en praktische wortels. In veel religies en tradities, zoals Pesach (= Joods Paasfeest) of Nowruz (feestelijk stilstaan in onder andere Iran bij het nieuwe dat het voorjaar in zich heeft) speelt reiniging van het huis een symbolische rol. Het is een manier om het oude achter je te laten en ruimte te maken voor het nieuwe. Praktisch gezien heeft de voorjaarsschoonmaak ook historische redenen. Voordat moderne verwarmingssystemen werden uitgevonden, werden huizen in de winter vaak verwarmd met hout- of kolenkachels. Dit zorgde voor veel roet en stof in huis. In de lente, wanneer de kachels minder nodig waren, was het de perfecte tijd om grondig schoon te maken en het huis te verluchten.
Het nut van de voorjaarsschoonmaak
Tijdens de wintermaanden stapelen stof, vuil, huismijt et cetera zich vaak op in het huis. Met een grondige schoonmaak kun je deze verwijderen en een schonere, gezondere leefomgeving creëren. Dit is vooral belangrijk als je last hebt van allergieën of astma. Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd. Door je leefruimte weer verfrissend te maken en te reinigen, kun je stress verminderen en een gevoel van controle en rust creëren. Het voorjaar is bij uitstek een moment van nieuwe energie en een frisse leefomgeving sluit hier perfect bij aan. De voorjaarsschoonmaak is het ideale moment om afscheid te nemen van spullen die je niet meer nodig hebt. Maak het kringloopcentrum blij, waag eens een vintageverkoop via Marktplaats en richt je huis opnieuw in met minder spullen.
Maak een plan
Een goed begin is het halve werk. Maak een lijst van alle ruimtes die je wilt aanpakken en verdeel de taken over meerdere dagen. Focus je per dag op één kamer of een specifieke taak zoals het reinigen van ramen of het uitzoeken van kleding. Het is handig om alle benodigde schoonmaakmiddelen bij de hand te hebben. Denk aan microvezeldoeken, emmers, schoonmaakazijn, allesreiniger, een stofzuiger en eventueel speciale producten voor specifieke oppervlakken zoals houten vloeren of tapijten. Voordat je begint met poetsen, is het belangrijk om op te ruimen. Berg spullen op, sorteer wat je wilt houden, doneren of weggooien. Een opgeruimde ruimte maakt het schoonmaken veel gemakkelijker en overzichtelijker. Begin altijd bovenaan, bijvoorbeeld met het afstoffen van plafonds, lampen en hoge planken en werk van daaruit naar beneden toe. Op deze manier valt stof naar beneden en hoef je geen dubbel werk te doen.
Alle hoeken en gaten
Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het belangrijk om aandacht te besteden aan plekken die je normaal misschien overslaat. Denk aan de achterkant van meubels, plinten, ventilatieroosters en de binnenkant van kasten. Ook het reinigen van gordijnen, matrassen en kussens draagt bij aan een écht frisse start. Zorg ervoor dat je tijdens het schoonmaken je ramen openzet om frisse lucht binnen te laten. Ben je een liefhebber van extra geurtjes? Wierook, oliën, citroenschillen enzovoort kosten niet veel maar hebben een groot effect op de geur in je woning of studentenkamer.
Behalve schoonmaken…
De grote voorjaarsschoonmaak kan een intensieve klus lijken maar het resultaat is het meer dan waard. Je huis voelt frisser, ruikt heerlijk en ziet er beter uit. Bovendien geeft het je een gevoel van voldoening en nieuwe energie om de lente met een schone lei te beginnen. In vroeger tijd was het heel gebruikelijk om ieder voorjaar één bepaalde ruimte extra stevig aan te pakken. De ouderslaapkamer bijvoorbeeld. Dorpsschilders plakten een nieuw behangetje, vader schilderde de deurposten en stond op de eettafel met gymschoentjes aan om het plafond te witten. De slaapkamer kreeg nieuwe vloerbedekking en als klap op de vuurpijl werden nieuwe lampen opgehangen. Door deze manier van werken, kreeg in pakweg tien jaar het huis een compleet nieuw uiterlijk. Kortom: die ouderwetse voorjaarsschoonmaak is zo gek nog niet. Zeker nu we in het tijdperk leven van zelfklussen, hoeft het ook niet meteen kapitalen te kosten. Succes.