Brainport Eindhoven is koploper op het gebied van circulaire economie. Dat bleek op dinsdag 9 oktober tijdens het symposium Brainport Circular, georganiseerd door zeven lokale Rabobanken. Tijdens die bijeenkomst werden de resultaten getoond van de regioscan die KPMG in opdracht van de Rabobank uitvoerde. De conclusie: er gebeurt al veel op het gebied van circulaire economie, maar er liggen nog veel meer kansen.

EINDHOVEN – Onder anderen Rabobank, Brainport Development en Fontys Hogescholen willen de handschoen oppakken om de circulaire economie in de regio een extra boost te geven. Die boodschap werd door de aanwezige ondernemers enthousiast ontvangen. “We zijn samen verantwoordelijk voor het welzijn en de welvaart in onze regio.” Zo’n 300 geïnteresseerden waren naar het Klokgebouw in Eindhoven gekomen om zich bij te laten praten over de ontwikkelingen van de circulaire economie in de Brainportregio. Centraal deze avond stonden de tien ondernemers die deelnamen aan de Circular Economy Challenge.

Zij presenteerden hun ambities, plannen, producten en zelfs samenwerkingsprojecten die zijn ontstaan tijdens de challenge. Van circulaire vakantiewoningen tot een circulair, duurzaam klimaatbeheerssysteem en van een vervanger van plastic plantenpotjes tot een abonnement voor licht. Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland, was onder de indruk.

“Deze voorbeelden laten zien dat circulair ondernemen echt kan. Ik hoop dat deze verhalen ook anderen inspireren om hun business eens tegen het licht te houden.” Draijer was naar Eindhoven gekomen om het rapport ‘Kansen voor Circulair Ondernemen’, dat KPMG in opdracht van de Rabobank uitvoerde, te overhandigen aan Paul van Nunen, directeur van Brainport Eindhoven. “Met dit rapport willen we zoveel mogelijk mensen in de regio inzicht geven in de circulaire kansen.” In het rapport staan de resultaten van de regioscan die KPMG uitvoerde in de Brainportregio.

Kansen grijpenDaaruit blijkt dat deze regio koploper is op het gebied van circulair ondernemen. Als er ergens kansen gegrepen kunnen worden, dan is het in de Brainportregio. Hier blijkt de voedingsbodem voor circulair ondernemen ideaal. Joep Houterman, bestuurslid van Fontys Hogescholen, ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs. “Het is belangrijk om onze studenten voor te bereiden op een wereld waarin circulair ondernemen de standaard is. We gaan die uitdaging graag aan, in samenwerking met het bedrijfsleven en de regionale overheid om dit voor elkaar te krijgen.”

Jos Rooijakkers, directievoorzitter van Rabobank Eindhoven-Veldhoven en kartrekker van de Circular Economy Challenge, sloot de avond af: “Samen laten we zien dat het mogelijk is. Er zijn de nodige hobbels te nemen, maar deze ondernemers laten zien dat je door gewoon te starten het verschil kunt maken.”