Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Verbeek.

Wij hebben op ons balkon twee grote bloembakken met Viburnum tinus-struiken. De grond is ongediertevrij, bemest en goed van structuur; het water kan aan de onderkant weg. Vanaf februari 2015 (er is nauwelijks vorst geweest) begonnen deze planten bruin te worden. We hebben nieuwe Viburnums geplant, maar daarmee gebeurde hetzelfde. Kunt u licht op deze zaak werpen?Antwoord:

Het is inderdaad erg jammer dat de struiken op uw dakterras tot twee keer toe verpieteren. Het is gissen naar de oorzaak, maar ik zal proberen om de meest waarschijnlijke aan te wijzen. Aan de juiste groeiomstandigheden is voldaan: een ruim formaat bak voorzien van afwateringsgaten en goede potgrond. Daar kan het probleem niet in zitten. Wat ontbreekt is een drainagelaag onderin de bak. Dit is een laag van gebakken kleikorrels (hydrokorrels) die ervoor zorgt dat het teveel aan water makkelijk wordt doorgelaten. Mist deze laag, dan is de kans groot dat de grond te nat blijft gedurende de winter. Viburnum tinus is, net als andere groenblijvende heesters van zuidelijke origine, gevoelig voor natte omstandigheden. Wanneer de conditie van de Viburnum achteruitgaat, wordt de struik vatbaar voor zwakteschimmels.

Eén van deze schimmels is de Phytophtora ramorum, die zorgt voor bruinverkleuring van bladeren en het afsterven van (delen van) de struik. De sporen van de schimmel kunnen meer dan een jaar overleven in de grond, dus wanneer u nieuwe struiken in dezelfde grond zet, kan het probleem zich herhalen. Er is geen curatief middel voor dit probleem, dus het in goede conditie houden van uw planten is van groot belang. Mijn advies is om een andere plantensoort aan te planten, die niet gevoelig is voor Phytophtora.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl