Vintage is hot. Wie op zoek is naar nostalgie en eigenheid in het interieur denkt al snel aan een vintage meubel of accessoire. Een bezoek aan de kringloopwinkel of rommelmarkt om dat ene oude item te scoren, is dan ook snel gemaakt. Dat vintage populair is, blijkt eveneens uit de talloze winkels waar het woord ‘vintage’ sierlijk op de etalageruit pronkt. Maar wat is vintage eigenlijk en wat is het verschil met antiek, retro en tweedehands? Wat is de magie van vintage? En hoe verweef je het in je interieur?

Door Marie-José Mol

Met vintage worden kleding, meubels en andere objecten bedoeld die gemaakt zijn tussen 1920 en 1980 en die bovendien nog van goede kwaliteit zijn en de stijl van die periode definiëren. Antieke producten zijn daarentegen minimaal 100 jaar oud en handgemaakt. Antiek is dan ook ouder dan vintage. Het verschil met tweedehands items blijkt al uit de naam. Van vintage spullen kun je de eerste eigenaar zijn, van tweedehands items niet. Bovendien hoeven tweedehandsartikelen helemaal niet oud te zijn. Tenslotte zijn er nog talloze retro-producten verkrijgbaar. Dat zijn nieuwe items met een vintage uitstraling, zoals dat rode koffiezetapparaat met grote metalen knoppen. Kortom niet alle items die in kringloopwinkels of rommelmarkten worden verkocht, zijn vintage. Het kan dan ook een hele uitdaging zijn om tussen alle objecten de vintage items te spotten.

Vintage roept herinnering op

Overigens kan vintage dichterbij zijn dan je wellicht vermoedt. Het landschapsschilderij met gouden lijst van je oma, de plantentafel met sierlijke bruine poten van je ouders, de platenspeler uit je jeugd of de gebruikte typemachine van de buurman behoren ook tot vintage. En wat dacht je van de leesboeken uit je jeugd of die van je ouders of grootouders? Okkie, Ot en Sien, Pinkeltje en De schippers van de Kameleon bijvoorbeeld. Groot voordeel van dergelijke vintage items is de emotionele waarde die ze met zich meebrengen. Een herinnering wordt opgeroepen wanneer je naar dat schilderij kijkt, een LP op de platenspeler draait, de Sansevieria op die plantentafel zet of je kind voorleest uit jouw geliefde kinderboek.

De magie van vintage

Wat maakt vintage zo populair? Vintage staat voor nostalgie en authenticiteit. Vintage meubels en accessoires zijn uniek en zeldzaam, je komt niet snel eenzelfde item tegen. En dat geeft een magisch gevoel. Het maakt jouw interieur persoonlijk en bijzonder. Een vintage item kan dan ook een heuse blikvanger in je interieur worden. Bovendien vertellen vintage items ons iets over het verleden, over de tijd waarin ze zijn gemaakt. Ze hebben dan ook een culturele en historische waarde. En elk decennium tussen 1920 en 1980 heeft weer unieke kenmerken. De inrichting van de jaren 70 is bijvoorbeeld veel drukker dan die van de jaren 50.

Kenmerken van vintage

Okergeel, oranje, wit, bruin, olijfgroen en blauw zijn bekende vintage kleuren. Deze kleuren waren destijds terug te vinden in het gehele interieur: van behang tot gordijnen en van kleedjes tot kussens. Vooral drukke prints van grafische vormen of bloemetjesmotieven zijn niet weg te denken uit die tijd. Veel vintagemeubels hebben ronde, sierlijke vormen en zijn gemaakt van hout, veelal donker hout. Herinner je je die stoel met ronde dunne poten, een rugleuning van fijne ronde spijlen en een groene lederen zitting? Behalve hout zijn ook rotan, staal, wol, natuursteen en gekleurd glas bekende vintage materialen.

Hoe combineer je vintage in je interieur?

Vaak zijn de vintage meubels of accessoires in contrast met andere items in je interieur. Om ze goed tot hun recht te laten komen, kun je de volgende tips toepassen zodat je vintage objecten heuse blikvangers worden, maar tevens zijn verweven in je interieur. En dan maakt het niet eens zoveel uit welke interieurstijl je hebt: klassiek, landelijk, simplistisch of modern. Hoe doe je dat? Door te zorgen voor herhaling van kleur en materiaal. Heb je een gele vaas met bruine bloemen? Zorg dan voor een of twee andere producten in die kleuren, bijvoorbeeld een geel en een bruin kussen in de bank. Heb je een plantentafel met een marmeren blad? Zorg dan voor marmeren onderzetters. Een andere manier om je vintage accessoires mooi tot uiting te laten komen, is het creëren van een themahoek op een sidetable of in een vitrinekast waar je meerdere vintage objecten kunt neerzetten: een sierlijke houten fotolijst, een oranje vaas met zwarte bloemen, een schemerlamp met stoffen lampenkap, een hoge kandelaar of de eerste editie van je favoriete tijdschrift. Om het ultieme nostalgische geluksgevoel nog beter tot zijn recht te laten komen, kun je de vintage spullen combineren met een retrobehang op de muur of in een kast. Zo kunnen retro en vintage elkaar versterken. In de keuken kun je een oude melkbus, kop en schotel of een oude vergiet neerzetten als decoratie en ook de badkamer en slaapkamer kun je stylen met een vintage blikvanger. Kortom vintage maakt je interieur uniek en zorgt voor een vleugje nostalgie.