De natuur komt langzaam maar zeker uit haar winterslaap, en maakt zich op voor een nieuw, vruchtbaar seizoen. Het Voedselbos aan de Elburglaan in stadsdeel Strijp is vanaf deze week weer door iedereen te bezoeken.

Maartje Meerman ontfermt zich al 10 jaar over het wel en wee van het Voedselbos, dat ondertussen een stabiel eigen ecosysteem is geworden. De strijd met de bramenopslag is gewonnen en voor de prikkende woekeraar zijn planten in de plaats gekomen als smeerwortel, look zonder look, zuring, zevenblad en dovenetel. Allemaal planten waar Maartje de toepassing van weet en hoe die in kunnen werken op onze gezondheid.

Stromend beekje

Eindhoven en omgeving kent relatief veel bossen die zijn ontstaan toen heidegebieden in gebruik werden genomen als productiebos. Men plantte er vooral sparren aan, om er hout van te gebruiken in de Limburgse mijnen. Dat leidde tot saaie bossen met een lage natuurlijke waarde. Voedselbossen, waar volop variatie is te vinden, bieden tegenwicht.

Een voedselbos heeft veel verschillende groene planten die groeien op elk beschikbaar plekje. Een grote verscheidenheid van vogels is te horen en er kronkelt een stromend beekje door het bos. En, zoals de naam al verraadt, er is volop voedsel te vinden. Een volwassen voedselbos heeft meer planten en bomen dan hier genoemd kunnen worden. Een paar voorbeelden: kastanje, appel, vlierbes, mispel, framboos, pruim, eetbare paddenstoelen, venkel en hop. Bij sommige bossen zal de nadruk meer op de opbrengst liggen en bij andere bossen, die opengesteld worden voor publiek is de educatieve en recreatieve functie het belangrijkst.

Biodiversiteit

Een voedselbos onderscheidt zich in opzet en ontwerp van een tuinderij of boomgaard. Voedselbossen lijken veel meer op echte bossen en bestaan uit voornamelijk meerjarige bomen en struiken. Samen met bijpassende kruiden, dieren en bodemleven komt zo een ecosysteem tot stand, waar sprake is van natuurlijke processen en kringlopen zonder gebruik van meststoffen en pesticiden. Rode draad van het verhaal: voedselbossen zijn een toonbeeld van biodiversiteit. Ook leggen ze CO2 vast in het hout en de bodem, en daarnaast helpen ze bij het reguleren van de waterstand. Kortom: een mooi voorbeeld van een soort landbouw die met de natuur meewerkt.

Kruid en onkruid

De keuze van planten is erop gericht dat het bos zichzelf in stand houdt. Dat betekent dat er zo min mogelijk onderhoud nodig is. De natuur weet zelf precies wat nodig is om zich te ontwikkelen naar een gezond systeem. Door niets te doen worden ‘problemen’ vanzelf opgelost. Zogeheten onkruiden bestaan niet in het bos. Planten die opkomen hebben een rol te vervullen binnen het systeem en moeten de ruimte krijgen. Soms wordt later pas duidelijk wat die rol is: de natuur zit vaak best wel ingewikkeld in elkaar. Plagen en ziekten worden door het systeem bestreden, en maken ingrijpen van de mens niet nodig. Het onderhoud dat gedaan moet worden bestaat voornamelijk uit het vervangen van planten en het maaien van de paden.

Zelf eens een kijkje nemen? Het Voedselbos is iedere vrijdag te bezoeken van 10.00 tot 12.00 uur.

Meer weten? Kijk dan op:

voedselboseindhoven.nl