Wat vrijheid voor mij betekent? Bij deze vraag moet ik aan mijn jeugd denken. Vrijheid was toen voor mij het opzoeken van grenzen. Net iets later thuiskomen dan me was opgedragen. Blijven zeuren dat ik toch echt in staat was om mijn eigen keuzes te maken. En continu mijn standpunt verdedigen, ook al kreeg ik daar soms flinke reacties op.Vrijheid is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest. Dat ik mag zijn wie ik ben, denken en zeggen wat ik wil, de kleding dragen die ik wil, gaan en staan waar ik wil…Kortom: dat ik alles kan doen wat ik wil.

Maar met de tijd begon het toch te knagen, die gedachte dat vrijheid alleen ging om wat ik wilde. Want hoe zou ik omgaan met iets wat ik wil, of wat ik vind, terwijl iemand anders er helemaal niet op zit te wachten? Of misschien zelfs zich erdoor gekwetst voelt? Mijn vrijheid stopt waar de vrijheid van een ander wordt beperkt. Gaandeweg ben ik er dus achter gekomen dat vrijheid niet absoluut is, sterker nog: dat het soms ongrijpbaar is.

Vorige week was het Bevrijdingsdag in ons land en stond ik stil bij de mensen die niet de vrijheid hebben om te doen, te denken of te zeggen wat zij willen. Door dat besef voel ik me des te meer bevoorrecht om in een van de meest vrije landen ter wereld te leven. En ook waardeer ik het feit dat ik dankzij die vrijheid, mijn eigenheid volledig heb kunnen ontwikkelen. Vrijheid is dus helaas niet vanzelfsprekend.

Vrijheid is een waarde waar we allemaal heel hard voor moeten werken en waar we heel zuinig op moeten zijn.Met dankbaarheid voor alle mensen die het leven hebben gelaten voor onze vrijheid.