De wandeling van deze week ligt in het beekdal van de Kleine Dommel ten oosten van de stad. Als een jungletocht er dit jaar niet van komt, is deze wandeling een waardig alternatief.

Tip: trek laarzen en een lange broek aan. Er is modder, water en veel begroeiing, zoals dat hoort in een beekdal. De start is bij ‘t Huys te Coll naast de Collse watermolen, te vinden aan de Collseweg 3. De route is bijna 4 kilometer lang.

Voor de molen houd ik rechts aan. Na het pad langs de sloot zie je al snel de moerassen en schraallanden (voedselarme weitjes) van de Collse Zeggen. Uniek in Brabant. Veel zeldzame planten en dieren weten zich hier te handhaven. De eigenaar en beheerder, de gemeente Eindhoven, heeft ongeveer 15 jaar geleden de ondergrondse kwelstromen zoveel mogelijk hersteld en sloten dichtgegooid. Het gebied is er rijker door geworden. Op sommige plekken gaat het pad door dicht riet.

Knotten

In het gebied vinden we wilgen in twee vormen, als knotwilg en als uitgegroeide boom. Ook al lijken ze qua groei helemaal niet op elkaar, het is toch dezelfde boom. Om in het landschap de mooie rijen met knotwilgen te bewaren, moeten ze om de paar jaar worden geknot. Vaak wordt dat werk gedaan door vrijwilligers. Een knotwilg kan bij geregeld onderhoud zo’n honderd jaar oud worden.

Rietorchis

Het beroemde orchideeënweitje ligt aan de westkant van het beekdal en is door de kwetsbaarheid niet toegankelijk. Hier groeit rietorchis. Tijdens dit deel van de wandeling kom je diverse malen langs de oever van de beek. De bever leeft er en knaagt regelmatig een wilg of populier om. Vroeg op de dag of in de avondschemering heb je de grootste kans hem te zien. Maar ook al heb ik de bever niet zelf gezien: de sporen zijn duidelijk genoeg.

Duiker

De Kleine Dommel gaat hier met een duiker onder het Eindhovensch Kanaal door. Dit kanaal verbond vroeger Eindhoven met de Zuid-Willemsvaart. Het werd gegraven rond 1845 in opdracht van en betaald door de stad Eindhoven. Het kanaal heeft sinds 1974 zijn functie voor de scheepvaart verloren, maar het heeft nu een recreatieve functie: roeiverenigingen trainen er en daarnaast wordt er veel gevist. Langs de oever liggen schitterende fietspaden. En, erg belangrijk, de kanaalzone maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur.

Van Gogh

Het laatste stukje van de wandeling gaat over een smal paadje door een nat bos. Als het daar te nat is, ga je gewoon een stukje terug en loop je aan de bosrand het bredere pad naar links. Zo kom je ook bij de molen. Deze molen stamt uit de 13e eeuw. In 1884 heeft Vincent van Gogh de molen op doek vastgelegd. Hij gebruikte voor het eerst warme tinten in het landschap. Een aanzet voor het doorontwikkelen tot het voor hem zo kenmerkende kleurgebruik. Jarenlang werd hier zowel graan gemalen als olie geslagen. De molen is op zaterdagmorgen open voor bezichtiging.

Zelf op ontdekkingstocht in de Collse Zeggen? Kijk dan hier voor meer info en de route.