In de rij wandelingen in en om Eindhoven mag natuurlijk Gijzenrooi, gelegen tussen Geldrop en Eindhoven niet ontbreken. Een natuurgebied met karakter: ooit zag de hele regio er zó uit! De wandeling is 7 kilometer lang, maar kan makkelijk ingekort worden tot 5 kilometer als je de route via de app volgt. Start bijvoorbeeld op het parkeerterrein van de supermarkt aan de laan van Tolkien in Geldrop.
Het gebied is in beheer bij Brabants Landschap. Zodra je het gebied inloopt zie je rechts van het wegje afrasteringen. Ze staan er om in het nattere gedeelte bij de Beekloop Schotse hooglanders te kunnen laten grazen. Daar ligt ook het oorspronkelijke moerasgebied, de Gijzenrooise Zegge, waar tegenwoordig een elzenbroek- en wilgenbroekbos groeit. Dat we van dit landschap kunnen genieten is niet helemaal vanzelfsprekend. Het gebied stond enkele tientallen jaren geleden op de rol om er een industrieterrein van te maken. Door toedoen van een aantal mensen, waaronder Kees Menken, is de natuur behouden. Aan de Beekloop staat als eerbetoon het Kees Menkenbenkske, geplaatst een jaar na zijn overlijden. Een heerlijke plaats om even rustig de omgeving in je op te nemen.
Stratumse Heide
De Stratumse Heide is een vrij 'bultige' heide. Dat komt omdat het vroeger stuifzand was, wat pas in de jaren ‘30 bebost is geraakt. Een deel liet men ongemoeid en ontwikkelde zich tot hei. Je vindt er veel spontane opslag van bomen. Omdat hun vorm door de wind bepaald is, zijn die grilliger dan aangeplante bomen. Door de afwisseling tussen hoog en laag, droog en nat, wemelt het er van de amfibieën, zoals kikkers. Vrij door het gebied dwalen Schotse hooglanders. Door hun vraat brengen ze nog meer variatie aan in het gebied.
Middeleeuws
De diversiteit bij houtwallen, die het middeleeuwse karakter van het landschap kenmerken, wordt helaas bedreigd. Door de stikstofuitstoot van de snelweg krijgen bramen, brandnetels en varens continu extra voeding, waardoor ze onder de bomen van de houtwallen alle andere kruiden wegdrukken. De algemeen voorkomende kruiden op de houtwallen als salomonszegel, stinkende gouwe, dagkoeksbloem en look zonder look zijn bijna verdwenen.
Weidepercelen
Nu het zo nat is staat op de weidepercelen het gele Jakobskruiskruid bijna manshoog. In het hogere deel van Gijzenrooi, meer richting Riel zijn veel scheerheggen aangelegd om de bolle akkers heen, waar graan wordt geteeld. De heggen vol met doornstruiken zoals meidoorn en wilde roos, trekken vogels aan. Wat vroeger op de dag zie je daar de kneu, natuurlijk de heggenmus en veel grasmussen die bij hun liedje een stukje omhoogvliegen. Misschien hoor je de geelgors met het begin van de symfonie van Beethoven. Heb je niet dat geluk, dan zie en hoor je zeker de koolmees, zwartkop, roodborst en de merel. Nog een opmerking: schrik niet als je ineens oog in oog staat met een manshoge ijzeren pijpleiding. Het is een noodleiding voor de riolering, die de komende jaren weer helemaal ondergronds gaat.
Deze zomer Komende weken neemt Rien je mee op een aantal wandelingen in en om Eindhoven. Alle windstreken van de stad komen aan de beurt. Je kunt de routes vinden in de IVN Natuur App. Check hier de tocht van deze week.