Deze week een wandeling door een verassend wild bos, dus laat je niet misleiden door de naam Wandelpark Eckart. Er zijn inderdaad mooie boslanen, maar ook smalle eenmanspaadjes waar je tussen de dode boomstronken loopt.
Het landhuis Eckart is dan weer een schitterende afwisseling. Start- en eindpunt is het parkeerterreintje aan de Van Oldenbarneveldlaan bij het Aalbersepad. De wandeling is 5 kilometer, maar gemakkelijk in te korten tot 3 kilometer. Alléén voor mensen met schoenen die tegen een stootje en water kunnen.
Steeds natter
Direct na de start ga je over een mooi eikenlaantje, door een open weidelandschap. Verder wandelend kom je in het bos. Eerst nog vrij droog, maar gaandeweg steeds natter. Er is nat bos in het beekdal en iets droger bos op een zandkop. Het is een oud landschap met hoge natuurwaarde.
Als je goed rondkijkt, zie je dat de landgoedeigenaar al heel lang niets in het bos heeft gedaan. Dat is bijzonder, in de meeste bossen wordt wel regelmatig ingegrepen. Je hoeft in dit landgoedbos ook niets te doen, het is prima zo. Hier komen 5 soorten spechten voor. Ook zijn de havik en de bosuil er thuis, en er groeien veel bijzondere paddenstoelen.
Broekbos
Op een gegeven moment kom je uit het bos en zie je recht voor je allemaal riet, elzenbos en wilgen (helaas onder een hoogspanningsleiding). Je bent nu dichtbij de Kleine Dommel. Het pad loopt rechtdoor naar een rivieroever. Dat is de Dommeloever. Vlakbij komen de twee riviertjes bij elkaar en gaan als één stroom verder.
We lopen terug en gaan dan weer het bos in. Dit wordt ook wel een broekbos genoemd. ‘Broek’ betekent laag gelegen moerassig land. Het grootste gedeelte van het jaar staat de waterspiegel tot op of boven het maaiveld. Er staan dus allemaal bomen en struiken die goed tegen water kunnen.
Baileybrug
Over de brug van de Dommel komen we op het landgoed Eckart. De geschiedenis ervan gaat terug tot 1312 toen er sprake was van hoeve Eckart, veilig strategisch gelegen op een eiland tussen de Dommel en de Oude Gracht. Het huis Eckart werd een zorginstelling en dat is het gebleven tot op de dag van vandaag.
Na je bezoek aan het landhuis ga je weer over de brug. Dit een zogenaamde Baileybrug. Het ontwerp dateert uit 1943. De brug bestaat uit standaard onderdelen, die op een aantal manieren gecombineerd kunnen worden. In de oorlog zijn er heel erg veel gebouwd en later overal hergebruikt. Bijvoorbeeld in de overkapping van station Eindhoven Centraal. En hier dus als dommelbrug.
Rioolwaterzuivering
Op het eind van de wandeling kom je langs de grootste rioolwaterzuivering van Waterschap De Dommel. Per dag maakt de installatie gemiddeld 150.000 kubieke meter rioolwater schoon. Het gemeentelijk riool kan normaal al het water opvangen, maar voor zware buien heeft deze rioolwaterzuivering een extra plek achter de hand, de regenbezinktank. Na zuivering door bacteriën die het vuil afbreken, komt het water in de Dommel.
Je kunt hier de route vinden voor extra informatie en handige tips.