We krijgen tegenwoordig veel met nieuwe technologieën te maken. De wereld ziet er heel anders uit dan een aantal jaren geleden. Je kunt in deze tijd kennismaken met robotdieren en alle soorten content laten maken door artificial intelligence. Het wordt ons vaak makkelijk gemaakt en in bepaalde situaties weten we niet meer wat nu echt is en wat niet. Gelukkig zijn er ook nog veel mensen die zelf content creëren. Deze mensen stuiten wel vaker op het probleem dat de content door anderen ‘gestolen’ of zonder toestemming hergebruikt wordt. Wat moet je dan doen? Wij nemen een paar belangrijke stappen met je door.

Bepalen of er sprake is van auteursrecht

Het eerste belangrijke punt is het begrijpen van auteursrecht en het weten of dat van toepassing is. Het auteursrecht beschermt originele creaties automatisch vanaf het moment dat zij worden gemaakt. Hierbij kun je denken aan teksten, tekeningen, afbeeldingen en video’s. De maker van de content heeft exclusieve controle over hoe de content wordt gebruikt. Zonder jouw toestemming mag niemand jouw content kopiëren, verspreiden of hergebruiken.

Het verzamelen van bewijzen

Je hebt bewijzen van de contentdiefstal nodig. Verzamel daarom zo veel mogelijk bewijzen dat iemand zonder toestemming gebruik heeft gemaakt van jouw content waar auteursrecht op berust. Je kunt denken aan het maken van screenshots van de gestolen content. Zorg ervoor dat hierop ook de datum en tijd zichtbaar zijn, evenals de URL. Zo bouw je een sterk dossier op.

Neem contact op met de overtreder

Dit kan best spannend zijn. Toch is het nodig om eerst contact op te nemen met de overtreder. Zorg voor een vriendelijke en duidelijke benadering om tot een snelle oplossing te komen. Geef aan dat de overtreder de content zonder toestemming gebruikt en verzoek de overtreder om de gestolen content te verwijderen. Geef hierbij ook je uitleg over auteursrecht. Op deze manier geef je de overtreder eerst de kans om het juiste te doen.

Een DMCA-verwijderingsverzoek indienen

Je kunt een DMCA-verzoek indienen als de overtreder niet reageert. Deze dien je in bij het platform of de host waar de content staat. Hostingbedrijven zijn in de meeste gevallen verplicht om actie te ondernemen bij een geldig verzoek. Dit betekent uiteraard wel dat je hier de bewijzen dient aan te leveren dat de content van jou is en dat er auteursrecht op rust.

Een advocaat inschakelen voor juridische stappen

Reageert de overtreder niet op jou of weigert deze de content te verwijderen? Heeft een DMCA-verzoek ook niets opgeleverd? Dan kun je bij Lawfox Advocaten terecht voor het ondernemen van juridische stappen. Onder deze juridische stappen vallen bijvoorbeeld het gerechtelijk bevel of het eisen van een schadevergoeding. In de meeste gevallen is dit de laatste stap die je onderneemt. Het is dan ook geen leuke stap, maar soms wel noodzakelijk om je rechten te beschermen. Hebben eerdere acties niets opgeleverd, dan is de stap naar een auteursrechtadvocaat een logisch gevolg.