Daar waar diverse steden ieder jaar de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland vieren met een festival, is er in Eindhoven enkel een herdenking. Acht studenten brengen daar vanaf dit jaar verandering in. De bevrijding van de stad op 18 september wordt twee dagen later groots gevierd met het nieuwe bevrijdingsfestival Liberation 040.
EINDHOVEN - Een belangrijke feestdag in Eindhoven sinds de Tweede Wereldoorlog is de dag waarop de stad werd bevrijd van de Duitse bezetter: 18 september 1944. Elk jaar wordt die bevrijding herdacht met een fakkeldefilé op het Stadhuisplein. Tegelijkertijd is het de officiële start van de Lichtjesroute, die de weg van de bevrijders markeert.
Daarnaast kent Eindhoven een groot aantal struikelstenen, een soort herdenkingsplaquettes die zijn geplaatst in het trottoir woningen waar Joodse slachtoffers woonden. Raymond van de Wouw van de Stichting 18 september kwam erover vertellen bij de studentenvereniging van Bob Hofstede. “Dat zetten ons aan het denken. In alle steden van Nederland worden bevrijdingsfestivals gehouden. In Eindhoven heb je alleen het defilé. Hartstikke goed natuurlijk, maar om jongeren er nóg meer bij te betrekken, leek een festival een goed initiatief.”
“Omdat het zo’n mooi initiatief is, krijgen we steun van veel mensen. De gemeente heeft het festival omarmd en beloond met een subsidie.” De bevrijding wordt gevierd, maar er is ook ruimte voor bezinning. “Om bewustwording onder jongeren te creëren laten we tussen de muziek door twee veteranen en een vluchteling aan het woord. Zo vieren we 4 en 5 mei op één dag.”