’t Hemeltje doet zijn naam eer aan, want voor dak- en thuislozen moet dit inloophuis een beetje voelen als een hemel in hun zware bestaan. Hier kunnen zij vijf dagen per week terecht voor een warme maaltijd en een douche. Bovendien deelt ’t Hemeltje kleding uit. “Momenteel hebben we vooral behoefte aan mannenkleding.” Wie helpt?
Door Marjolein van Hoof
“Dak- en thuislozen hebben bij ons een naam en een gezicht. Als je hoort wat zij hebben meegemaakt: dat maakt ongelooflijk veel indruk. Ze leiden een honds bestaan. Ik hoop dat meer mensen anders naar hun gaan kijken, zonder te veroordelen”, zegt Nancy Ornek (57).
Nancy werkt nu een jaar als coördinator bij Diaconaal Inloophuis ’t Hemeltje aan de Hemelrijken 117. Zij weet hoe het voelt als mensen je veroordelen. “Ik heb door omstandigheden zelf een hele poos in de bijstand gezeten en dat heeft mijn ogen wel geopend hoe de wereld dan naar je kijkt. Het motiveert me extra om dit werk te doen. En ik wil het stukje liefde dat ik in me draag, laten zien aan onze bezoekers. Volgens mij ben ik een bevoorrecht mens dat ik dit mag doen. Ik ga dan ook altijd dankbaar naar bed.”
Hart op de juiste plaats
Daarin staat ze niet alleen. Nancy coördineert een club van maar liefst 45 vrijwilligers die zich wekelijks belangeloos inzetten voor dak- en thuislozen. “Allemaal mensen met het hart op de juiste plaats. Van jonge vrijwilligers tot mensen op leeftijd. Zo is onze oudste vrijwilliger, Toos, 85 jaar. Zij werkt hier al bijna twaalf jaar en staat nog altijd haar mannetje.”
Die vrijwilligers zorgen ervoor dat dak- en thuislozen, van zondag tot en met donderdag, bij ’t Hemeltje terechtkunnen voor een warme maaltijd. “Daar maken gemiddeld zo’n zeventig mensen per dag gebruik van. Mensen die op straat leven, maar ook thuislozen; zij hebben wel een dak boven hun hoofd maar geen goed netwerk om hun heen.”
Arbeidsmigranten
’t Hemeltje verzorgt niet alleen maaltijden, maar signaleert ook de problemen van de bezoekers en verwijst ze door naar partners als het Leger des Heils, Ervaring die Staat, De Springplank en Stichting Barka. Deze laatste zet zich in voor arbeidsmigranten, iets wat extra nodig is in deze tijd.
“Het aantal arbeidsmigranten dat op straat belandt, is enorm toegenomen. Kijk maar eens om je heen, het is schrijnend. Als ik van het station naar ’t Hemeltje loop, dan liggen ze gewoon onder de brug”, vertelt Nancy.
“Ze worden naar ons land gehaald onder het mom: als je hier gaat werken, krijg je een woning. Wanneer het dan misgaat, om wat voor reden dan ook, zijn ze hun baan en huisvesting kwijt en staan ze letterlijk op straat. Vaak zijn ze ook nog bestolen van hun papieren. Bij instanties kunnen ze niet terecht omdat ze te weinig werkverleden in Nederland hebben. Dan heb je gewoon niks meer. Deze situatie is het afgelopen jaar echt ernstiger geworden, het is bijna niet te behappen.”
Even tot rust
Daar komt nog een probleem bij: de taalbarrière. “We willen graag het gesprek aangaan met onze bezoekers, maar dat is bij arbeidsmigranten moeilijk. Je snapt wat ze nodig hebben, maar wat hun achtergrond is, daar komen we niet achter. Wel proberen we er alles aan te doen dat ze bij ons even lekker hun rust krijgen. Ze kunnen eventueel bij ons douchen, een wasje draaien en uiteraard een warme maaltijd nuttigen.”
Ook tijdens de kerstdiners, die ’t Hemeltje ook dit jaar weer op eerste en tweede kerstdag verzorgt voor 75 dak- en thuislozen per dag, is er extra aandacht voor arbeidsmigranten. “Eén van onze vrijwilligers bereidt een speciaal diner voor onze Poolse gasten. Zij krijgen namelijk nooit een maaltijd zoals ze dat van huis uit gewend zijn.”
Mannenkleding
Dit alles realiseert ’t Hemeltje onder meer met giften van de Voedselbank in Waalre, lokale kerken, een noodfonds en van anderen die het inloophuis een warm hart toedragen. “We krijgen geen subsidie dus we zijn afhankelijk van giften.”
Dat geldt ook voor de kleding, die ’t Hemeltje elke maandag uitdeelt aan daklozen. “We hebben momenteel alleen maar mannenkleding nodig, schoon gewassen. Warme jassen, spijkerbroeken, truien, sokken: dat soort dingen. Geen driedelig pak, dat wordt op straat niet gedragen. Ook regenkleding en slaapzakken zijn welkom.”
Wil jij mannenkleding doneren aan ‘t Hemeltje? Je kunt het beste eerst een afspraak maken via tel.040-2468785. Zie ook: inloophuishemeltje.nl