Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van Hanique:

Wij hebben in ons nieuwe huis een druivenrank tegen de muur. Met de zon en regen van de afgelopen dagen schieten de slingertakken en bladeren weelderig uit. Wat is de beste manier van snoeien en kan dat nu?

Antwoord:Snoeien van een druivenstruik kan op twee momenten in het jaar. Het eerste moment is in de zomerperiode. Hierbij is de snoei gericht op het in toom en luchtig houden van de struik en op het mooi laten rijpen van de druiventrossen. In de eerste helft van de winter kan ook worden gesnoeid en is de snoei gericht op de structuur van de gesteltakken (hoofdtakken).

Vanaf het uitlopen in april is de groeikracht van een druivenstruik enorm. Ranken van meer dan twee meter zijn geen uitzondering. Als de struik al enkele jaren staat, is snoei simpelweg noodzakelijk, omdat de plant anders veel te groot wordt. Een bijkomend nadeel van een dichte bladmassa is de gevoeligheid voor schimmelziekten. Met name meeldauw ontstaat makkelijk in een dichte struik, doordat de bladeren lang vochtig blijven. Bij het snoeien laat u de gesteltakken intact en knipt u alle zijscheuten terug. Deze scheuten hebben vaak één of meerdere bloemtrossen op korte afstand van de gesteltak, die uitgroeien tot druiventrossen. Deze laat u uiteraard ongemoeid. Snoei de ranken terug tot twee bladeren voorbij de eerste bloemtros. Als er aan de rank geen bloemtros zichtbaar is, dan knipt u deze terug tot een derde van de lengte.

Door op deze manier te snoeien, krijgen de trossen meer lucht en zonlicht. Daardoor rijpen ze makkelijker en is de kans op schimmelziekte veel minder. De zomersnoei kan prima in juni worden gedaan en in augustus worden herhaald.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

www.tuincentrumsoontiens.nl