Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Aalders:

Ik heb een fijn balkon met veel zon en ik wil het graag gezellig inrichten met veel bloemen. Het liefst ook nog wat struiken, die hun bladeren houden in de winter. Ik heb al van alles geprobeerd, maar telkens gaan er planten dood. Hoe weet ik wanneer een plant winterhard is?

Antwoord:

Uw vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Tuinplanten komen uit alle windstreken. Als een plant van oorsprong uit een ander klimaat komt, kan het zijn dat de plant niet geschikt is om onze winters te overleven. In een plantenencyclopedie of op internet kunt u opzoeken of een bepaalde soort winterhard is voor Nederland. Normaal gesproken staat ook op het etiket van de plant vermeld of de betreffende plant gevoelig is voor vorst.

Een plant kan een bepaalde mate van vorst verdragen, omdat hij zich aanpast aan winterse omstandigheden. Wanneer de temperatuur in het najaar daalt, is dit voor een plant een signaal dat er vorst op komst is. De plant maakt vervolgens suikers aan in zijn cellen. Dit werkt als een antivries, waardoor het water in de cellen niet bevriest. Bij een plant die dit niet kan, bevriest de celvloeistof en prikken de ijskristallen door de celwand heen. De cel loopt dan leeg en de plant gaat dood.

Het is belangrijk om te onthouden dat planten in potten of plantenbakken altijd gevoeliger zijn voor vorst dan in de vollegrond. Bij een vorstperiode bevriezen de wortels van een potplant helemaal, terwijl bij een tuinplant in de vollegrond de wortels alleen oppervlakkig in aanraking komen met vorst. Door de pot in te pakken met noppenfolie en bij strenge vorst een planthoes te gebruiken kunt u de planten op uw balkon beschermen.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar (o.v.v. Groot Eindhoven): info@tuincentrumsoontiens.nl

www.tuincentrumsoontiens.nl