Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van meneer Der Kinderen:

Voor de tweede keer hebben we last van kleine wormpjes in de pruimen. Niet alle pruimen, maar wel heel veel. Wat is het? En wat kunnen we er eventueel aan doen?

Antwoord:De wormpjes in de pruimen zijn larven van de pruimenzaagwesp of pruimenmot. Deze insecten leven uitsluitend op pruimenbomen en aanverwante prunussoorten, zoals abrikozen en perziken. Als u aangetaste vruchten in uw pruimenboom ziet, dan is het kwaad al geschied. Wilt u dit voorkomen, dan moet u tijdig maatregelen treffen.

De pruimenzaagwesp is een hele kleine wespensoort van 4mm groot en is totaal niet te vergelijken met de wespen die u in de zomer op het terras kunnen lastigvallen. Deze wesp is een specialist en legt tijdens de bloei van de pruimen eitjes op de vruchtbeginselen van de boom. De larven die eruit komen, vreten een gang door de kleine pruim en verhuizen een aantal keren naar een volgende pruim voordat ze in de grond verdwijnen, verpoppen en het volgende voorjaar als volwassen insect weer tevoorschijn komen. De pruimenmot is een kleine nachtvlinder van zo’n 8 mm groot met een grijsbruine kleur. De levenswijze is vergelijkbaar met de pruimenzaagwesp. De pruimenmot heeft meerdere generaties en kan ook in de zomer opnieuw eitjes afzetten op de vruchten.

De rupsen overwinteren op de boom in een cocon.De larven van deze insecten zijn niet te bestrijden wanneer ze eenmaal in de pruimen zitten. Preventief kunt u de infectiedruk proberen te verminderen, door het wegvangen van de volwassen insecten met een feromoonval. Deze val hangt u al voor de bloei in de boom en in het geval van de pruimenmot vervangt u de lokstof nog een keer eind juni/begin juli.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl