Verknocht aan Eindhoven, dat is Peter Nagelkerke ten voeten uit. Sinds hij op 60-jarige leeftijd zijn werkzame leven bij Philips vaarwel zei, uit hij zijn betrokkenheid met de stad door zich pro deo voor zowel culturele- als maatschappelijke projecten in te zetten. Inmiddels hebben heel wat van zijn beeldhouwwerken een plekje in Eindhoven gekregen.

”Als kind zat ik altijd al te tekenen of te boetseren. Gedurende mijn loopbaan heb ik voor Philips veel producten mogen ontwerpen en veel mogen reizen. Mijn belangstelling voor Eindhoven is echter altijd gebleven, met name voor mensen en gebeurtenissen die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van onze stad. Zo is het idee ontstaan om een gedenkteken te maken voor de vele slachtoffers, die tijdens het bombardement op 6 december 1942 omkwamen. Het verhaal van één van de nabestaanden trof me. Van zijn moeder was nooit meer iets teruggevonden. Door het Oystermonument heeft hij nu een plek om te rouwen.”

Veel lezers van Groot Eindhoven zullen zich de cartoons van Peter herinneren. Jarenlang tekende hij als Pet zijn actuele kijk op onze stad. Als eerbetoon aan de Eindhovense cartoonist Ton Smits maakte Nagelkerke een 3d versie van de cartoon ‘Huilen van ‘t lachen’ dat een plekje heeft pal voor het Ton Smitshuis. De levensgrote versie van de Aardappeleters van Vincent van Gogh is ongetwijfeld het bekendste werk van Peter. “Vincent van Gogh fascineert me en net als bij het Oystermonument heb ik de Aardappeleters ook tastbaar gemaakt voor blinden, zodat ook zij zich een voorstelling kunnen maken van dit werk.” Een andere persoon die Peter erg bewonderde, was dirigent en componist Ad Maas. “Ik kende Ad nog vanuit de verkennerij in Tongelre. Ik ben hem jarenlang uit het oog verloren maar zo’n acht jaar geleden kregen we weer contact. Helaas is Ad op 8 juli overleden. Als nalatenschap heeft hij nog wel zijn eigen requiem geschreven, waarvan de uitvoering op 28 oktober in de Catharinakerk zal plaatsvinden. Dan zal ook de buste die ik van hem gemaakt heb, gepresenteerd worden. De bedoeling is dat deze in brons gegoten wordt en een prominent plaats in Eindhoven krijgt.”