Vannacht is het zover: zondag 31 maart om 02:00 uur gaat de klok één uur vooruit. Dat betekent een uurtje minder slapen, maar wél langer licht in de avond. Hallo terrasjes, avondwandelingen en lange zomerse dagen!

De zomertijd werd in Nederland voor het eerst ingevoerd in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het idee? Energie besparen door optimaal gebruik te maken van het daglicht. De oliecrisis in de jaren '70 was aanleiding om de zomertijd breder in Europa in te voeren. Sinds 1977 wisselen we jaarlijks tussen zomertijd en wintertijd. De wintertijd, eigenlijk onze 'echte' tijd, gaat dit jaar weer in op zondag 27 oktober.

Toch is de zomertijd niet onomstreden. Tegenstanders wijzen op verstoring van het bioritme en gezondheidsklachten. De Europese Unie overwoog zelfs een afschaffing, maar een definitief besluit blijft voorlopig uit. Dus zetten we dit weekend gewoon weer ouderwets de klok vooruit.

Handige tips om soepel over te schakelen

Ga vanavond een halfuurtje eerder naar bed.
Zet 's ochtends meteen wat extra daglicht op je gezicht – dat helpt je biologische klok.
Laat je slimme apparaten het werk doen; die passen zich vanzelf aan.

Moeite met vooruit of achteruit?

Weet jij nou nooit of de klok vooruit of juist achteruit moet? Gebruik dan dit ezelsbruggetje. Voorjaar = vooruit. Heel simpel: in het voorjaar (maart) zet je de klok vooruit.

Fijne zondag alvast!