Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’ krijgen kapotte apparaten in het Repair Café een tweede leven. Om ook de jongsten in de samenleving ervan bewust te maken, nam een aantal reparateurs van de Woenselse afdeling plaats in de schoolbanken. Groep 7 van basisschool De Korenaar liet zich niet alleen voorlichten. De kinderen hanteerden ook zelf het gereedschap.
Uit ideële overweging startte Fons Weijts bijna vijf jaar geleden het Repair Café in Woensel. “De aarde geeft ons veel grondstoffen. Daar moeten we zuinig op zijn”, vindt de gepensioneerde werktuigbouwkundige. “Te veel en te vaak gooien we apparaten weg, terwijl ze nog gemaakt kunnen worden. Dat is toch zonde?” Na de oprichting van het Repair Café verzamelde Fons een club vrijwilligers om zich heen, die iedere vrijdag in sociëteit Andromeda kapotte apparaten proberen te fixen. Bovendien kent Eindhoven inmiddels vier soortgelijke cafés in de Stratum, Blixembosch, Gestel en Eindhoven-Zuid. “Bezoekers aan het café gaan samen met de elektriciens, monteurs of timmerlui aan de slag. Op die manier steken zij er ook wat van op.” In de cafés vind je vooral volwassenen die hun apparaten een tweede leven gunnen. Om nu ook de jeugd ervan te overtuigen, trok Fons met een paar vrijwilligers naar de basisschool aan de Vitriviusweg. De hele vrijdagmiddag staat in het teken van recyclen en duurzaamheid. Twee weken eerder was Fons er al te gast om de klas te informeren over het Repair Café. “Ik heb uitgelegd wat wij daar doen en waarom. Dat bijvoorbeeld hout en ijzer grondstoffen zijn, die de aarde ons geeft, wisten de meesten wel. Maar dat kunststof wordt geproduceerd uit olie, wist niemand. Wanneer we allerlei spullen klakkeloos weggooien, blijft er weinig aarde over. Dát maakte een behoorlijke indruk.”
De kapotte apparaten hebben de kinderen zelf van huis meegenomen. Een strijkijzer, wekkerradio, radiografisch bestuurbare boot en hoofdtelefoon worden onder handen genomen. De negentien tieners luisteren aandachtig en kijken geïnteresseerd. Ook leren zij met een striptang en schroevendraaier een stekker aan het snoer te maken. Stapsgewijs vertellen de reparateurs wat zij doen. Het strijkijzer lekt én produceert te veel stoom. Het wordt uit elkaar geschroefd en schoongemaakt. Zo ook met de andere apparaten. De hoofdtelefoon heeft een los draadje. Dat kan worden opgelost door het weer vast te solderen. “Pas op! Een soldeerbout wordt heel heet.” Uiteraard wordt er ook gedacht aan veiligheid. “Of zij er veel van opsteken weet ik niet”, zegt Fons. “Ik hoop gewoon dat zij later als zij wat ouder zijn, nog eens terugdenken aan deze les.”