Rob Weekers
In ieder gezin zit het weleens tegen en soms stapelen problemen zich op. Bijvoorbeeld door een echtscheiding, door ziekte van één van de ouders of door een kind dat extra zorg nodig heeft. Dat vraagt veel van ouders. Met tijdig een steuntje in de rug kan deze last wat verlicht worden en kunnen de kinderen wat extra aandacht krijgen. Buurtgezinnen Eindhoven helpt hierin een handje.
EINDHOVEN - Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt, en worden ouders even ontlast.
Plezier
Eva Blaauw is samen met Christel Colleij een van de coördinatoren van Buurtgezinnen. Sinds februari van dit jaar is haar werkterrein Woensel, een stadsdeel dat relatief veel een-ouder-gezinnen telt. Buurtgezinnen kwam op haar pad toen ze zichzelf als steunouder aanmeldde. “Dat is me prima bevallen. Ik krijg nu zelf een jong kindje over de vloer. Dat is hartstikke leuk! Ik heb een fijn contact met de ouders. Ik ben nu een soort tante, wel de lusten, niet de lasten. Eigenlijk is het een win-win-situatie: helpen en er zelf ook plezier aan beleven.”
Goede match
Als kandidaten zich als steungezin bij Blaauw en Colleij melden, wacht een uitgebreide kennismakingsprocedure. Aan de hand van een vragenlijst wordt een inventarisatie gemaakt. “Een kwestie van kijken wat iemand kan betekenen. En op welke manier we een goede match kunnen maken; het is allemaal maatwerk. Opvoedervaring is gewenst, maar dat zien we ruim. Eigenlijk is iedereen welkom”, zegt Blaauw. Een uitzondering is er wel voor alleenstaande mannen. “Daar zitten teveel haken en ogen aan.”
“Eigenlijk is het initiatief Buurtgezinnen vrij overzichtelijk”, vindt Blaauw. Een duwtje in de rug is niettemin nodig. “Je gaat je niet zomaar met een ander bemoeien of ongevraagd hulp aanbieden. Zeker niet als het gaat om zaken als opvoeden. En natuurlijk, je moet het niet alleen voor een ander doen, maar ook omdat je het zelf leuk vindt. Met weinig middelen kun je al zoveel betekenen. Open je deur, en open je hart.”
Een misverstand waar Blaauw nogal eens tegenaan loopt, is dat steungezinnen probleemkinderen over de vloer krijgen. “Zeker niet het geval. Wij zijn geen hulpverleningsinstantie”, benadrukt Blaauw met klem. Soms is Buurtgezinnen niet geschikt, omdat de problemen te zwaar zijn voor een steungezin.
Als er een match is gevonden, blijft het daar niet bij. “Begeleiding is hartstikke belangrijk. Het moet voor beide partijen goed voelen. Waar mogelijk stuur ik bij, en probeer dan zo snel mogelijk de lucht te klaren. Dat komt gelukkig niet zo vaak voor; we werken zorgvuldig. Juist de kennismakingsgesprekken zijn van belang.
Preventief
Er zijn allerlei redenen waarom mensen een beroep doen op Buurtgezinnen. “Een moeder die bijvoorbeeld onverwacht is ziek geworden, en heel even wat tijd voor zichzelf wil. Of gezinnen die niet beschikken over een eigen netwerk. Eigenlijk zeer uiteenlopend, zegt Blaauw. “Als voor mensen de emmer iets dreigt over te lopen, kunnen wij van betekenis zijn. Juist om te zorgen dat mogelijke problemen niet groter worden. Mensen weer even op adem laten komen. Wat dat betreft kun je ons werk zien als preventief: hoe voorkom je een probleem?”
Opa’s en oma’s
Instanties als Wij Eindhoven, Vluchtelingenwerk en ook scholen weten de weg naar Buurtgezinnen Eindhoven inmiddels wel te vinden. Aan juist mensen die zich beschikbaar willen stellen als steungezin is nog een behoefte. “De term gezin moet overigens wel breed worden gezien”, zegt Blaauw. “Opa’s en oma’s zijn bijvoorbeeld ook welkom. Maar ook mensen die zelf geen kinderen hebben. Je moet het vanuit een warm hart doen.”
In de praktijk kan de steun variëren. Een kind dat een dagdeel per week gezellig komt spelen, geholpen wordt bij het huiswerk of af en toe in het weekend komt logeren. Blaauw: “Er is meer mogelijk dan je denkt. Het kost eigenlijk weinig moeite en je krijgt er veel voor terug. Ga je een dagje naar de kinderboerderij? Dan is het toch geen probleem als er een extra kindje bij is?”
Meer weten? Facebook: Buurtgezinnen in Eindhoven. Instagram: BuurtgezinnenEindhoven.
Eva Blaauw is te bereiken op:
eva@buurtgezinnen.nl
‘Met weinig middelen kun je al zoveel betekenen’