Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer mevrouw Van Gent:

In mijn Annabelle-hortensia’s heb ik een beestje ontdekt. De takken zitten helemaal vol met witte propjes. Wat kan ik er aan doen, want dit lijkt me niet goed voor de planten.

Antwoord:

Uw hortensia’s hebben last van de wollige dopluis. Dit is een hardnekkige luizensoort, die op een aantal tuinplanten kan voorkomen. In de winter is de luis goed zichtbaar, maar ze zijn het hele jaar door aanwezig. Bestrijden van deze insecten is lastig; het is beter om de aantasting te voorkomen. Een grote hoeveelheid dopluizen op een struik is meestal een indicatie dat deze struik te droog staat en daardoor een verslechterde conditie heeft.

Wollige dopluis, soms ook hortensia-dopluis genoemd, is een luis die niet alleen op hortensia’s voorkomt, maar ook op (japanse) esdoorn en hulst. De dopluis ziet er uit als een bruin dopje van zo’n 3 mm groot. Vanaf de vroege zomer maakt de wollige dopluis een eipakket dat omgeven wordt door een witte waslaag. Dit eipakket ziet u als witte propjes tegen de takken aan zitten. Anders dan de meeste luizensoorten blijft deze luis in de winter op de gastheerplant aanwezig en overwintert op de takken.

Een enkele dopluis kan geen kwaad voor een hortensiastruik, maar een grote hoeveelheid luizen belemmert de groei. De Annabelle-hortensia met luizen kunt u het beste heel kort snoeien. U bent dan in één keer van de meeste luizen af en de struik wordt normaliter in het voorjaar toch teruggesnoeid. Het snoeiafval gooit u in de vuilcontainer en niet op de composthoop om herbesmetting te voorkomen. De resterende luizen kunt u van de takken afwrijven met een doek. Bestrijden met een middel tegen luizen heeft in deze tijd van het jaar geen zin.