“Iets terug doen voor de stad en een mooie manier om te laten zien wat we in huis hebben.” Benjamin Plets weet het zeker: de tweede editie van het Luna Festival op de TU/e Campus is de moeite waard. Op 16 maart kunnen bezoekers zich onderdompelen in theatervoorstellingen en een keur aan workshops en spellen.
EINDHOVEN - “De eerste editie van het Luna Festival (Fly me to the Moon) smaakte naar meer”, zegt student Benjamin Plets, voorzitter van het Luna Festival. “We wilden het dit keer over een iets andere boeg gooien, zonder het karakter van het festival ingrijpend te veranderen, en hebben nu de nadruk gelegd op ontdekken en meedoen”, verklaart Plets de naam van de tweede editie van Luna: A New World. “Met wat we te bieden hebben, moet dat zeker gaan lukken.”
Het Luna Festival is een initiatief opgezet door de Scala Cultuurverenigingen en Studium Generale. Na de verhuizing van de cultuurverenigingen van de Bunker naar Campus La Luna, wilden zij vorig jaar zich op de kaart zetten als prominent deel van het Eindhovense studentenleven én de Eindhovense cultuurwereld. “Juist in technisch bolwerk als Eindhoven”, ligt Plets toe. “Want studenten aan de TU/e houden zich niet louter en alleen met techniek bezig.”
De bedoeling van het festival is volgens Benjamin dan ook om ‘cultuur snuiven’ toegankelijk te maken. “Als studenten kunnen wij goedkope of gratis dingen wel waarderen. Daarom hoeven bezoekers niks te betalen om binnen te komen en te komen kijken.” Met name de workshops zijn volgens dé perfecte manier om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken. Zo kunnen festivalbezoekers nieuwe dansstijlen proberen, zangles nemen, zwaardvechten, of zelf een paar woordjes Japans leren spreken.
“De deelnamekosten aan een workshop hebben we bewust laag gehouden”, zegt Plets. “Daarnaast zijn enkele workshops gratis toegankelijk. We willen mensen verleiden om mee te doen.” Maar ook voor wie een iets minder actieve rol op prijs stelt valt er genoeg te zien en te horen met cabaret, theater, klassieke muziek en een keur aan bandjes. “Wie een kijkje komt nemen, kan zich zelf een weg banen door het aanbod”, verduidelijkt Plets het gevarieerd parallel aanbod. “Laat je door ons verrassen”, daar komt het op neer.
Het idee achter het kunst- en cultuurfestival is om het publiek te laten zien wat studenten in huis hebben. “En dat is meer dan techniek alleen”, zegt Plets. De cultuurverenigingen waar veel studenten aansluiting bij hebben doen bijvoorbeeld een duit in het zakje, maar ook verenigingen uit Eindhoven zijn bij het festival betrokken. Pels: “Dat levert een mooie mix op.”
Op 16 maart gaat om 14.00 uur het festival van start met een spetterende openingsact, gevolgd door een gevarieerd parallel programma in verschillende ruimtes.
festival.studentencultuur.nl