Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Megens:
EINDHOVEN - Er groeit dit jaar een vreemde plant in mijn tuin, die er spontaan terecht is gekomen en enorm is gegroeid. Het is een klimplant met paarsrode stengels en een beetje vetachtig blad. De bloemetjes zitten in aartjes bij elkaar en zien eruit als groen/paarse bolletjes. Weet u wellicht wat dit kan zijn, want ik heb geen idee.
Antwoord:Het was even zoeken, maar ik ben erachter welke plant u bedoelt. Dit is de klimspinazie, ook wel malabarspinazie of ceylonspinazie genoemd. Er bestaan twee varianten van deze plant, één met groene stengels (Basella alba) en die met rode stengels zoals bij u in de tuin (Basella rubra). De klimspinazie is in de Surinaamse en Aziatische keuken een gewaardeerde bladgroente en wordt in allerlei gerechten gebruikt. Het is een warmteminnend groentegewas dat in tropische werelddelen meerjarig is, maar in Nederland als eenjarig moet worden beschouwd. Hier zal de plant in het voorjaar bij kamertemperatuur moeten worden voorgezaaid en kunnen de plantjes daarna buiten worden uitgeplant op een zo warm en zonnig mogelijke plek.
Dat de plant in uw tuin zo goed is gegroeid is met zo’n zomer niet zo vreemd. Professioneel wordt deze plant in kassen geteeld voor een goede opbrengst. Af en toe wordt de Basella vanwege de fraaie bloempjes ook als sierplant verkocht op de kamerplantenafdeling van tuincentra. Van de klimspinazie wordt het blad gebruikt zoals bij spinazie. Het heeft een zachte en wat zoete smaak. De gewone bladspinazie is een echte voor- en najaarsplant. De klimspinazie is voor de spinazieliefhebber daarom een mooie aanvulling in het seizoen en kan samen met de Nieuw-Zeelandse spinazie wel eens een goede klimaatbestendige groente zijn als de zomers steeds warmer worden.