Het Klokgebouw, Parktheater en de Technische Universiteit Eindhoven spelen een hoofdrol in de nieuwe historische kinderboekenreeks Toen & Hier. Afgelopen zondag werden de eerste drie boeken gepresenteerd in de Boekenberg. De fictieve verhalen spelen zich af in de Eindhovense gebouwen en zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Suzanne Wouda, Linda Amendt en Bianca Mastenbroek hanteerden de pen; Rik Stabel, Bert Bogaerts en Kerstin Zabransky het penseel.

EINDHOVEN - Met drie Eindhovense auteurs, drie Eindhovense illustratoren en een Eindhovense uitgever heeft Sandra Bosch van BookBase een 100% Eindhovens product geleverd. “Bovendien zijn het één van de weinige kinderboeken over Eindhoven”, weet Sandra. “Over de stad en haar geschiedenis is niet heel veel te vinden voor kinderen.” Het idee om iconische Eindhovense gebouwen te belichten had Sandra al een tijdje. Het duurde even voordat ze de juiste vorm had gevonden. Met deze serie denkt ze een aanvulling te hebben gemaakt voor de stad. “Hoe leuk is het om een historisch verhaal te lezen, dat zich heeft afgespeeld in je eigen stad. Dat je ook nog dat gebouw kunt bezoeken. Ik denk dat je daardoor kinderen veel meer betrokken maakt bij ‘hun’ stad Eindhoven.”

Zilveren Griffel-winnares Suzanne Wouda heeft het Sinterklaasbombardement als waargebeurd feit gekozen voor haar verhaal over de fabriek met de klok, het huidige Klokgebouw. Linda Amendt verhaalt over Leo, Vonne en Dirk, die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het Kerst Winter Circus in de schouwburg die we nu kennen als het Parktheater. Kracht2 is de titel van Bianca Mastenbroeks verhaal. Als alumni kende ze al veel ins en outs van de Technische Universiteit Eindhoven. Logisch dus dat die locatie een belangrijke rol speelt in haar pennenvrucht.

De boekenserie is voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Toen & Hier geeft op deze manier deze bijzondere plekken in Eindhoven door aan een nieuwe generatie. “Op school maken zij veelal alleen kennis met de landelijke geschiedenis, waardoor het lokale onderbelicht blijft”, zo vindt Sandra. Naast de gebouwen die nu voor het voetlicht zijn gezet, kent Eindhoven nog genoeg plekken die ook kunnen figureren in een soortgelijk verhaal. “Dat is zeker de bedoeling”, zegt Sandra, “maar laten we eerst maar eens kijken hoe deze drie boeken gaan lopen.” Dat het een 100% Eindhovens product is, doet haar goed. “Fijn ook dat er in Eindhoven zo veel goede auteurs én illustratoren wonen.” Potentiële schrijvers voor nieuwe verhalen heeft ze al in haar gedachten, want Eindhoven kent nog veel meer auteurs die in aanmerking komen, zo weet Sandra te vertellen.

Wie geïnteresseerd is in de boeken, kan op tal van plaatsen terecht. Deze en andere informatie staat te lezen op de website. Daar vind je eveneens vijf verhalen die zijn gepubliceerd als prelude op de huidige kinderboekenreeks.

http://www.toen-hier.nl