In Wezep was het afgelopen weekend weer raak. Jongeren raakten slaags met politieagenten. De oorzaak? Het verzoek ruimte te maken voor brandweerlieden, zodat deze een brand konden blussen.

Steeds vaker komt het voor dat dit soort berichten de voorpagina’s van kranten halen. Hulpverleners belemmeren hun werk te doen? Ik snap er geen barst van. Dat je een kort lontje kunt hebben, wanneer je door een politieagent of stadswacht tot de orde geroepen wordt, kan ik me soms wel voorstellen. Ook zij kunnen namelijk wel eens bot overkomen en agressie opwekken. Ik denk dan vooral aan parkeerwachters die meestal over geen enkele flexibiliteit beschikken. Ambulancepersoneel en brandweerlieden daarentegen zijn voor mij heilig. Deze mensen koester ik. Zij redden levens en bieden eerste hulp.

Waarom zou je je daartegen verzetten? Verveling en te veel gedronken zijn argumenten die genoemd worden als oorzaken. Sorry, maar ik zou zeggen: hard aanpakken die jongeren in Wezep. Dat jongeren het in deze coronatijd moeilijk hebben, zal ik niet ontkennen. Maar uiteindelijk hebben we het allemaal moeilijk. Solidariteit is de oplossing. Ieder mensenleven telt. En vervelen? Wat dacht je van al die oude mensen, die opgesloten in hun kamertje letterlijk wachten op de dood? Van opa’s en oma’s die hun kinderen en kleinkinderen niet mogen knuffelen? Om puur uit verveling politieagenten en hulpverleners te belagen veroordeel ik ten zeerste. Ga een eindje hardlopen of neem een koude douche. Structuur hebben in je leven is ook belangrijk om goed in je vel te zitten.

Dat de druk soms echter te hoog is of dat je zelf soms de lat te hoog legt, bewijst het schrijnende verhaal van Dianne (26) uit Heesch. Jarenlang hield ze haar familie en vriend in de waan, dat ze geneeskunde in Leiden studeerde. Toen het moment van afstuderen kwam en ze haar geheim dat ze helemaal geen studie volgde niet langer kon volhouden, maakte ze een einde aan haar leven. Het leven kan soms heel ingewikkeld zijn, daarom moeten we juist voor en niet tegen elkaar zijn.