In de top 5 van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld staat kanker hoog genoteerd. De meesten kennen wel iemand die eraan is overleden of hebben er zelf mee te maken (gehad). Wie getroffen wordt door de ziekte kan in Eindhoven voor steun terecht bij inloophuis de Eik. Ruim 100 vrijwilligers bieden een luisterend oor, geven informatie of brengen je in contact met lotgenoten. Bovendien zijn er ter ontspanning en vermaak tal van activiteiten. (geschreven door Martina Roovers).
EINDHOVEN – De diagnose kanker is verschrikkelijk. Pijn, verdriet en hoop wisselen elkaar af. Waar je aanvankelijk druk bent met behandelingen, is de leegte erna des te groter. Dan is inloophuis de Eik voor velen een baken. Voor Marjan Hendrix voelt het als een warm bad. “Dat heb ik ervaren toen ik hier kwam als gast en dat maak ik nog steeds mee nu ik als vrijwilliger betrokken ben.” Ze begeleidt de mozaïekgroep. “Er wordt helemaal niet altijd over de ziekte gepraat. Het schouderklopje, een knipoog of glimlach, je hebt aan een half woord genoeg.” Inmiddels is ze ook gastvrouw. “Dat is zo’n verrijking, geeft me een heel goed gevoel. Ik kan er niet de vinger opleggen wat het is, maar deze huiskamer is zó fijn. Ik heb dan ook nooit haast om naar huis te gaan.”
De deur van de Eik staat doordeweeks open tussen 10.00 en 17.00 uur. Iedere dag zijn er 2 gastvrouwen of -mannen aanwezig. Wim van Vroonhoven meldde zich aan via een advertentie. “Ik heb de training gevolgd en vind het heel fijn om te doen. Hoewel je vaak heftige gesprekken voert, geeft het me een voldaan gevoel dat ik hier onderdeel van mag uitmaken.”
Psychosociale hulpRiek Ansems regelt binnen de Eik de interne zaken. Van vrijwilligers coördineren tot programma’s maken. “Bezoekers kunnen hier terecht voor allerhande activiteiten. Er zijn creatieve groepen, beweegactiviteiten, workshops, lezingen”, somt Riek op, “maar je kunt ook binnenlopen, een kopje koffie drinken en de krant lezen.” De Eik is vooral gericht op psychosociale hulp. Daar is in het ziekenhuis vaak geen tijd voor. “Bovendien is zo’n behandeling erg pittig”, spreekt ze uit ervaring. “Het voelt als een 40-urige werkweek. Er moet ruimte in je hoofd zijn om hier te kunnen komen.” Dat geldt overigens niet alleen voor mensen met kanker. Ook hun naasten vinden steun bij de Eik. Zo zijn er groepen voor kinderen en jongeren, die in hun directe omgeving met kanker te maken hebben (gehad). “Zij delen hun gevoelens of vinden afleiding in activiteiten.”
Dat de ziekte uit je lijf gaat, maar niet uit je leven, ondervindt Hosdee Aghina nog iedere dag. Na haar behandeling ging ze weer sporten, maar het was niet als voorheen. “Tijdens de yogalessen die ik hier volg, wordt daarmee rekening gehouden. Er zijn nu eenmaal dagen dat ik niet alles kan. Ik vind hier steun en begrip. Het is belangrijk dat er aandacht is voor de gevolgen na de behandeling, want kanker verandert je leven.”
inloophuis-de-eik.nl