Fleur Besters

Zelf nieuwe skills leren en daarmee anderen in de stad helpen. Dat is de insteek van het project Pak de VIBE en daarmee zijn de afgelopen week tientallen jongeren in actie gekomen als vrijwilliger. Ze knapten een jongerencentrum op, organiseerden een grote bootcamp voor basisscholieren en zorgen voor leuke extra activiteiten voor bezoekers van het Parktheater. De positieve reacties van de kinderen die meededen aan de activiteiten, gaven de jongeren een enorme boost!

EINDHOVEN - Pak de VIBE is een samenwerking van Lumens, gemeente Eindhoven, Brainport, Parktheater en Parmant Scholen en een project vanuit de landelijke maatschappelijke diensttijd. Zo’n tweehonderd jongeren hebben inmiddels meegedaan en nog eens honderden gaan de komende jaren aan de slag met Pak de VIBE.

Steeds meer organisaties én middelbare en mbo-scholen in Eindhoven sluiten zich aan, gezien het enthousiasme en de kans om meer samen te werken om jongeren in actie te krijgen als vrijwilligers. Vanaf september is Pak de VIBE al op minimaal acht middelbare scholen actief én buitenschools bij Dynamo Jeugdwerk in Eindhoven en Best.

Skills

Jongeren die meedoen kiezen een skill waar ze beter in willen worden. Daarna krijgen ze bijvoorbeeld workshops van professionals van het Parktheater en Studio040, een ervaren klusvrouw en een licht- en geluidstechnicus. Zo worden ze zelf vaardig genoeg om zich in te zetten als een vrijwilliger. Ook zetten sportorganisaties als Commit040 en Eindhoven Sport zich in om te laten zien hoe leuk het is iets te organiseren voor een ander. Bibliotheek Eindhoven sluit in het nieuwe schooljaar ook aan, en zo zijn er steeds meer skills te leren voor jongeren én meer plekken om mee te helpen als vrijwilliger.

Een van de scholen waar Pak de VIBE al actief is, is het Huygens Lyceum. Hun leerlingen organiseerden een grote bootcamp voor basisscholieren. Van het bedenken van de obstakels, het maken van een draaiboek en uitnodigen van scholen tot de warming-up en gezonde snacks, de jongeren regelden het. Zelf kregen ze onder andere lessen in het Urban Sportpark om te leren hoe je anderen het beste kan helpen bij zo’n activiteit.

In Woensel-Noord knapten leerlingen van het Antoon Schellens ondertussen een ruimte van het naastgelegen Dynamo Jeugdwerk jongerencentrum in Mensfort op. Onder leiding klusvrouw Marilyn schilderden ze de muren en maakten er zelf een mooi ontwerp voor. Ook leerden ze boren en schroeven. Jeugdwerker David zag de jongeren week na week groeien in zelfvertrouwen.

Gezelligheid

Bij het Parktheater kwamen jongeren van het Stedelijk College in actie. Zij leerden zichzelf presenteren en bedachten activiteiten voor kinderen die een van de kindervoorstellingen bezochten. Het leverde veel gezelligheid op. Jongeren van de Prakijkschool sluiten hun programma van Pak de VIBE in samenwerking met Studio040 binnenkort bij PSV af.

Masterclasses

Pak de VIBE richt zich op alle jongeren van 12 tot 18 jaar van alle schooltypes in en rond Eindhoven. Komend schooljaar gaan de deelnemers elkaar vaker tegenkomen bij masterclasses, waar bijvoorbeeld alle jongeren die ergens leren klussen elkaar tegenkomen, of de groepen die al dan niet naschools aan de slag gaan met licht- en geluidstechniek op bezoek gaan bij het Muziekgebouw of het bedrijf Bazelmans.

Het Sint Lucas mbo heeft haar deuren ook opengezet voor Pak de VIBE, de middelbare scholieren krijgen daar een deel van de workshops licht- en geluid. Leuk om te zien is dat leerlingen van theoretische opleidingen ook erg graag aan de slag gaan met hun handen.

Doel van Pak de VIBE is immers om jongeren te laten ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken, dat het heel leuk is om mee te helpen bij organisaties en activiteiten in je eigen stad én dat die plekken heel blij zijn met de hulp van jongeren.

Trots

De organisatie is daarom trots dat steeds meer maatschappelijke instellingen en scholen meedoen, zo helpen Pak de VIBE-jongeren binnenkort ook bij de Brainport Scholenchallenge in het PSV-stadion, zetten ze hun nieuwe skills in bij theater-activiteiten op hun eigen of zelfs andere scholen en gaan in het najaar helpen bij de Dutch Design Week.

Voor meer informatie:

pakdevibe.nl

Tweehonderd jongeren hebben inmiddels meegedaan