Jeroen Soontiëns van Tuincentrum Soontiëns geeft in Groot Eindhoven geeft handige praktische tuintips. Deze aflevering over vijvers.
Een vijver in de tuin is een verrijking, maar kan soms ook een bron van ergernis zijn. Als hun tuinvijver weer is veranderd in een groene soep vragen mensen zich af of hoe dat toch kan. Hoewel elke situatie weer anders is, is er wel één duidelijke aanpak om helder water te krijgen en te houden.
De belangrijkste regel is dat zonder planten een vijver altijd groen wordt. Algen nemen de plaats van waterplanten in en gebruiken de beschikbare voeding in het water. Ze zijn er in twee vormen, zweefalgen (groen troebel water) en draadalgen (slijmalgen). Dit zijn pioniers: ze verschijnen snel maar kunnen ook weer verdwijnen als de omstandigheden veranderen.
De kunst is om de omstandigheden zo te maken dat het watermilieu voor algen ongeschikt wordt met behulp van zuurstofplanten. Zuurstofplanten, zoals waterpest, fonteinkruid, vederkruid en hoornblad, zijn meestal sliertachtige waterplanten die helemaal onder water groeien. Ze heten zo omdat ze tijdens hun groei zuurstof aan het water afgeven.
Zeewierkalk
Van nature komen deze waterplanten voor in beken, sloten en rivieren en de meeste zijn inheems. Deze planten zijn heel efficiënt in het opnemen van voedingsstoffen uit het water. Daardoor concurreren ze met algen, die alleen goed gedijen bij een voldoende voedingsgehalte. Zuurstofplanten kunnen juist prima groeien met heel weinig voeding en zullen dus de overhand krijgen. Dat het water voldoende mineralen bevat (een hoge hardheid) helpt daarbij. De hardheid van het vijverwater kan worden verhoogd met zeewierkalk (maerl).
Wanneer zuurstofplanten eenmaal domineren kunnen ze het hele vijveroppervlak dichtgroeien. Om dit te voorkomen kun je wat planten verwijderen. De beste periode hiervoor is juni tot en met september. Haal dan maximaal een derde deel van de begroeiing weg, zodat je het vijvermilieu niet te veel verstoort. Je wil niet weer in de groene soep belanden.
tuincentrumsoontiens.nl
Column Jeroen Soontiëns