“De uiterste houdbaarheidsdatum begon in zicht te komen. Vijf bestuursleden, in 1996 begonnen, met samen zo’n 100 jaar bestuurlijke ervaring.” Aan het woord Theo Magermans, scheidend voorzitter van KansPlus-Sien, die het samen met zijn vier kompanen tijd vindt worden voor een fris nieuw bestuur. Theo Magermans, Maarten Haasnoot, Pierre Dussen, Ad den Hartog en Cees Adams dragen het stokje over aan Ciske van der Wal, Peter Jacobs, Hans Tholen en Marijke Blom.

EINDHOVEN - KansPlus en Sien zijn twee landelijke verenigingen voor ouders van verstandelijk gehandicapte kinderen. Sien is op protestants-christelijke grondslag en KansPlus heeft een algemene grondslag. Theo Magermans: “Landelijk gezien twee gescheiden verenigingen, maar hier in de regio hebben wij er zo’n achttien jaar geleden één bestuurlijke eenheid van gemaakt. Een rolstoel is nu eenmaal niet protestant of katholiek. Het merendeel wat wij als oudervereniging doen is van maatschappelijk belang.”

Magermans is bij KansPlus begonnen. Omdat het krijgen van bestuursleden een moeilijke zaak is zijn KansPlus en Sien in de regio Eindhoven, Veldhoven, Son en Breugel, Nuenen en Deurne succesvol een eenheid gaan vormen. Met één voorzitter, één penningmeester, enzovoorts. KPS zet zich in voor het welzijn van mensen met een verstandelijke en meervoudige beperking. KPS zorgt voor een leefklimaat waar deze mensen gezond, veilig en vertrouwd kunnen leven.

Een samenleving waarin ze volop mee doen, meetellen, kansen krijgen en zichzelf kunnen ontwikkelen. Dit wordt gedaan door middel van belangenbehartiging, het organiseren van diverse activiteiten en vakantiekampen én het ondersteunen van ouders, mantelzorgers en vrijwilligers. In deze regio beschikt KPS over zo’n 600 deelnemers, 400 leden en 250 vrijwilligers.

Toegevoegde waardeBlom heeft een meervoudig verstandelijk beperkte zoon en Magermans een zoon met een niet aangeboren verstandelijk beperking. Dit geeft hun beide de boost om zich vol voor KPS in te zetten. “Bed, bad en brood is voor de meeste kinderen wel geregeld, maar juist de plezierrol en vrije tijd invullen is zo belangrijk”, meent Magermans. “Tegenwoordig is het voor ouders veel ingewikkelder om de informatie te vinden die je nodig hebt, ondanks de media merk je dat je verzuipt in de informatie die je krijgt”, zegt Blom. Magermans:”Een gesprek met lotgenoten bespaart je twee dagen surfen op internet.”

Blom: “Wat we als nieuw bestuur heel belangrijk vinden: al de activiteiten draaien eigenlijk vanzelf maar we weten dat ze soms ook tegen dingen aanlopen, Zo van ‘Gôh, ‘t aantal deelnemers loopt terug wat kan ik daar aan doen?’, of het is moeilijk vrijwilligers vast te houden. Ik denk dat echt daar voor ons een toegevoegde waarde ligt die wij met al die vrijwilligers die met die kinderen aan het werk zijn, kunnen bieden. Hoe zorg je dat mensen het leuk blijven vinden? Het is een belangrijk speerpunt van ons is het ondersteunen van kleine groepen. Onze kinderen kunnen het niet zonder de vrijwilligers. Er komt een andere dynamiek in het bestuur, waarbij ik denk dat we nog wat versterking kunnen gebruiken.”