Van de redactie
Voor onze voorouders de Germanen, was de brandnetel een heilige plant, gewijd aan de God Donar. Zo legde men bij onweer de plant in het haardvuur om blikseminslag af te weren. Ook in onze recentere geschiedenis werd de plant steeds hoog geacht. Dat wordt helemaal duidelijk in het volgende sprookje, om aan de (klein)kinderen voor te lezen voor het slapen. Het loopt goed af.
EINDHOVEN - Er was eens een prinses, die geen ouders meer had. Dus regeerde een regent het land voor haar, maar het was een slechte heerser, die niet goed voor mens en natuur zorgde. Bovendien wilde hij haar liever niet laten trouwen om geen plaats te hoeven maken. Ze mocht pas trouwen van hem, als ze van onkruid zelf haar eigen bruidsjurk gemaakt had.
Op een nacht zei een engel tegen haar in een droom: “Ga naar de beestjes van Onze-Lieve-Heer en vraag hen wat je moet doen”. ’s Morgens liep ze de tuin in en zag lieveheersbeestjes op een brandnetelblad. Die vertelden de prinses dat, zolang de dauw nog op de planten ligt, je die moet plukken. Daarna lieten ze haar zien hoe je uit de vezels van de stengels draden en een weefsel kan maken. Uit dit geweven neteldoek kon zij haar bruidsjurk maken.
En de luisjes op de brandnetels riepen met hun kleine stemmetjes: “ Zullen wij zingen op je bruiloft?” En de rupsjes op de blaadjes zeiden: “Zullen we vast de stengels kaal maken voor je?” En de miertjes sleepten alle stengels die ze nodig had naar het paleis. Op haar trouwdag had onze prinses een prachtige jurk en de dagpauwoog, de atalantavlinder en het kleine vosje vormden samen de mooiste diadeem in heur haar, die de mensen ooit hadden gezien. De regent vluchtte naar een eenzaam huisje op de hei, waar hij nu elke dag geprikt wordt door de brandnetel, want laten we niet vergeten, dat kan hij óók. En de prinses, zij leefde nog lang en gelukkig.
Netelgif
Dat we geprikt kunnen worden, wordt ons als klein kind al duidelijk als we de bladeren van de brandnetel per ongeluk aanraken. Aan de stengel en
Muizen en padden vinden bescherming tussen brandnetels
de onderkant van de bladeren zitten brandharen, die netelgif afscheiden. Als dat op de huid komt dan ontstaan de bekende branderige plekken. Gelukkig groeien er inde buurt van brandnetels andere planten, zoals zuring en weegbree. Het sap van die planten helpt om de pijn te verzachten.
Netelroos
Uit het sprookje wordt ook duidelijk hoeveel waarde de brandnetel heeft voor andere dieren: hij biedt voedsel en bescherming aan een groot aantal insecten. Muizen en padden vinden bescherming tussen de planten. Maar ook de mens is de plant nuttig. De bruidsjurk van neteldoek is géén sprookje: dat kan echt.
Geneeskunde
De hele plant werd in de geneeskunde gebruikt bijvoorbeeld bij steenpuisten en netelroos. Als remedie tegen jicht en reuma is er de brandnetel thee. Daarnaast worden brandnetels ook in de keuken gebruikt. Op internet vind je de recepten voor de thee en romige brandnetelsoep.
Dat een brandnetel voor pijn kan zorgen, komt door de brandhaartjes op de stengel en bladeren. Komt de huid in contact met deze brandhaartjes, dan komen ze vast te zitten in de huid. Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol verlichting geven.
Brandnetelthee
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee vermindert ook ontstekingen. Last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Brandnetel: een heel nuttige plant voormens en dier