JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eindhoven in Beeld

Pareltje in Lakerlopen

Het poortgebouw vanuit de Van Dijckstraat gezien.

Het poortgebouw vanuit de Van Dijckstraat gezien.

De Tongelrese wijk Lakerlopen heeft rond 2005 een complete gedaanteverwisseling ondergaan. De meeste huizen van de vooroorlogse bebouwing zijn tegen de vlakte gegaan en vervangen door hoogwaardige nieuwbouw. Toch is één bijzonder complex blijven staan, gerestaureerd en van buiten geschilderd in de kleuren van de eerste oplevering in 1920.

Het is het volkswoningbouwproject van de Rooms-Katholieke Werkliedenvereniging St. Joseph, gelegen tussen de Frans Halsstraat en de Bosboomstraat met de naam Van Dijckstraat. Een mooi stukje Eindhoven!

Volkswoningbouwprojecten werden na de Eerste Wereldoorlog in veel Nederlandse steden gestart. Daarmee ruimden ze de krotten en de revolutiebouw uit de 19e eeuw op en boden ze arbeiders een betere huisvesting. Door betere huisvesting zou men betere mensen krijgen, was het idee. Ook schoonheid zou daaraan bijdragen. Vandaar dat gerenommeerde architecten aan de slag gingen met deze opdracht.

Werkliedenvereniging St. Joseph vroeg stadsbouwmeester Louis Kooken om hier invulling aan te geven. Hij liet zich inspireren door de ideeën van de Tuinstadbeweging, waarbij poortgebouwen vanaf de straatzijde toegang geven tot een binnenhof met voortuinen. Een binnenhof was een middel om kwaliteit in de volkswoningbouw te brengen. De poortgebouwen zouden de gemeenschapszin bevorderen. Aan idealen ontbrak het dus niet bij dit project.