Wat deelden de bevrijders 75 jaar geleden uit aan de mensen die hen dankbaar toejuichten? Chocolade en sigaretten! Van chocola, dat weten we allemaal, word je dik en roken is tegenwoordig not done. Nog even en dan wordt de sigaret op terrasjes verboden.

De e-sigaret als alternatief is ook geen optie meer, sinds bekend is geworden dat na het ‘roken’ van zo’n exemplaar verschillende mensen het leven lieten. Philip Morris brengt al geruime tijd een alternatief op de markt. Net als bij de e-sigaret betreft dit een soort houdertje waar een halve, volgens speciaal recept gemaakte sigaret geplaatst wordt. Bij deze variant wordt alleen nicotine geïnhaleerd. Of dit nu echt het nieuwe roken wordt, betwijfel ik. De verstokte roker zal blijven hunkeren naar de sigaret van toen en de fervente anti-roker zal er alles aan doen om ook deze nieuwe ‘sigaret’ uit de openbare ruimte te weren.

Zo geheel anders is het gesteld met drugs. Een pilletje slikken tijdens festivals of een jointje als opwarmertje is algemeen geaccepteerd in het uitgaansleven. Dat geldt ook voor een lijntje snuiven om even een extra kick te ervaren, bijvoorbeeld wanneer je een ‘moeilijke’ afspraak hebt, extra moet presteren of gewoon om je even high te voelen. In tegenstelling tot het roken van een sigaret kun je niet ruiken wanneer iemand gesnoven of geslikt heeft. De prijs van een pakje sigaretten mag dan flink gestegen zijn, voor een pilletje of snuifje wordt ook grof betaald. Vooral dealers en handelaren verdienen exorbitante bedragen.

Na de vreselijke moord op Derk Wiersum, de advocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond, doet nu ook minister Ferd Grapperhaus een boekje open. Om de strijd tegen de drugsmaffia extra kracht bij te zetten, wil hij zich niet alleen focussen om dealers en handelaren achter de tralies te krijgen. Ook gebruikers van drugs krijgen van hem een veeg uit de pan. Volgens hem moeten zij zich realiseren dat iedereen die een lijntje snuift misdadigers financiert. Een nobele gedachte van deze minister, maar of het werkt?