Kopen, kopen, kopen. In de decembermaand lijkt het wel of iedereen zijn spaarpot geleegd heeft. Niet alleen luxe artikelen zoals sieraden en parfum gaan als warme broodjes over de toonbank, ook de warme broodjes moeten eraan geloven.

In welke supermarkt je ook komt overal word je toegelachen door exotisch fruit, waarvan ik de naam moet opzoeken evenals niet alledaagse vleesgerechten zoals lamsrack, hertenrug en in deeg verpakte ossenhaas, oftewel boeuf Wellington. Als apotheose mag natuurlijk de ultieme kersttaart niet ontbreken. Afgelopen zondag werd tijdens de eerste uitzending van Heel Holland Bakt, alvast een voorproefje gegeven wat ons dadelijk in de keuken te wachten staat: verleidelijke taarten of een in elkaar gezakte ‘plumpudding’. Een keer heb ik me aan het maken van zo’n taart gewaagd. Mijn dochter heeft het er nog wel eens over.

Niet omdat het een sof bleek te zijn Integendeel! Het was een groot succes. Van stijfgeslagen eiwitten maakte ik diverse bodems, die in de oven gedroogd werden. Terwijl de dessertbordjes op de tafel gezet werden, voorzag ik deze bodems van kleine ijsbolletjes gelardeerd met slagroom. Vervolgens ging ik stapelen, versierde de toplaag met wat slagroom en chocolade hulsblaadjes, stak er tot slot zogenaamde sterretjes in en plaatste deze brandend en al op tafel. In een fluitje van een cent stal ik als een heuse keukenprinses de show. De grootste frustratie bij het bereiden van een kerstdiner vind ik altijd het toevoegen van kruiden. Een takje of snufje van dit of van dat blijkt altijd verpakt te zijn in een bosje of potje wat daarna werkeloos in de keuken achterblijft.

Toch blijf ik een kerstdiner thuis verkiezen boven een etentje buiten de deur. Daarbij komt dat ook bij mij inmiddels pakjes onder de kerstboom liggen, die na het kerstdiner geopend mogen worden. In plaats van ingewikkelde recepten speel ik dit jaar op zeker: Boeuf Bourguignon, knapperige kippenpootjes, frites, rijst en gemengde groente. Dit alles voorafgegaan met een kopje soep en als dessert? Misschien toch maar die ijstaart?