Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Versteeg:
Houden vleermuizen een winterslaap? In de zomer heb ik altijd wel vleermuizen die boven mijn tuin vliegen, maar het viel me op dat ik ze de laatste weken niet meer zie. Waar verblijven deze diertjes dan in de winter?
Antwoord:
Vleermuizen houden inderdaad vanaf november een winterslaap. Dit doen ze omdat hun voedsel, kleine insecten zoals muggen, nachtvlinders en vliegjes, er in de winterperiode niet meer is. Het heeft voor een vleermuis dan geen zin meer om ‘s avonds rond te vliegen. Vanaf maart of april komen ze weer tevoorschijn uit hun winterverblijfplaats en hervatten ze hun rondjes boven uw tuin. In Nederland komen meerdere soorten vleermuizen voor, waarvan er vier in of aan de rand van de bebouwde omgeving leven. De gewone dwergvleermuis is bijvoorbeeld een echte gebouwbewoner, net als de grootoorvleermuis.
Ze zoeken hun rustplaats voor overdag in holtes, spouwmuren, onder dakpannen of achter planken. Andere vleermuizen huizen bij voorkeur in boomholtes, zoals de rosse vleermuis en de watervleermuis. Tijdens de zomerperiode kunnen vleermuizen allerlei holtes gebruiken, maar als winterverblijfplaats moet het een goed geïsoleerde plek zijn. Een vleermuis moet heel efficiënt met zijn energie omgaan, want het is een klein diertje dat tijdens het vliegen veel energie verbruikt. Daarom is een winterslaap noodzakelijk om te overleven.
Wilt u uw tuin vleermuisvriendelijk inrichten, zorg dat voor een gevarieerde insectvriendelijke beplanting. Een boom in de tuin helpt vleermuizen aan insecten, een rustplaats en als markering van hun vliegroute. Beperk tuinverlichting tot plekken waar u het nodig heeft, want strooilicht verstoort vleermuizen tijdens hun vlucht.