Ellen Popeyus
Wie bij gepensioneerd notarissen Dré Teeuwen en Peter van Dongen op spreekuur is geweest, gaat altijd wijzer weg. Je hebt een prettig gesprek in begrijpelijke taal, weet wat je het beste kunt doen en het kost je geen cent. Van Dré en Peter mag heel Eindhoven en omstreken voor gratis tips en adviezen langskomen. Ze merken dat er veel behoefte aan is.
EINDHOVEN - Dré en Peter weten alles van familie- en erfrecht, dus zaken rond huwelijkse voorwaarden, boedelverdeling, erfenissen, nalatenschappen e.d. Ze houden geen kantoor en verrichten ook geen notariële handelingen, maar stellen via vrijblijvende adviezen wel hun kennis beschikbaar. Waarom? “Omdat we het leuk vinden om anderen te helpen. We zijn mensen-mensen en doen dit vrijwilligerswerk graag.”
Elke derde donderdagochtend van de maand houden ze spreekuur in het Strijpse buurthuis De Meerpaal. “Met wat voor vragen mensen zoal komen? Ik heb geen testament, zou ik dat wel moeten hebben? Is mijn testament van 30 jaar geleden nog actueel? Ik ga scheiden, moet ik dan iets regelen bij een notaris? Wat is verstandig om vast te leggen als ik ga samenwonen? Mijn partner is overleden, kunt u aan mijn testament zien wat ik kan verwachten?”
Geen eigen belang
Dré en Peter: “Voor veel mensen is de stap naar een notaris best groot. Bij ons kunnen mensen kijken of ze die stap wel of niet moeten zetten en wat verstandig is om te regelen. Vervolgens is het aan henzelf wat ze doen. Wij hebben geen enkel eigen belang en hebben ook geen binding met andere notarissen. We adviseren zuiver vanuit de situatie van betrokkene.”
Het pad leidt dus niet altijd naar een notaris? “Nee, als we denken dat iemand geen notaris nodig heeft, dan zeggen we dat. Bijvoorbeeld iemand die in een huurhuis woont en nauwelijks enig vermogen of bezit heeft. Wat moet die persoon met een testament? Meestal niks. We jagen mensen niet onnodig op kosten. Maar, om een idee te geven: op de 100 mensen is het voor 60 à 70 procent gezien hun situatie zinvol en nuttig om hun zaken bij een notaris te regelen. Alleen beseffen mensen dat vaak niet. Of te laat. Dat kan tot vervelende situaties leiden waarbij niet zíj maar een ander bepaalt wat er gebeurt. In feite drukken we mensen vooral op het hart om, daar waar nodig, zelf de regie te houden door zaken tijdig te regelen.”
Levenstestament
Het levenstestament is daar een voorbeeld van. Dré: “Daarin leg je vast wie je financiële en medische zaken regelt en wat je wilt dat er gebeurt als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door dementie.” Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je kinderen ineens nergens meer bij kunnen en dat de kantonrechter bepaalt of er schenkingen mogen worden gedaan om te voorkomen dat er te veel geld naar de zorg gaat. Door iemand aan te wijzen die je zaken regelt als je zelf wilsonbekwaam wordt, kun je ook mogelijke conflicten tussen je kinderen voorkomen.”
Peter: “Een levenstestament laten opmaken is voor veel mensen zinvol, want het kan iedereen overkomen dat hij of zij door een ziekte wilsonbekwaam wordt. We snappen goed dat mensen liever naar een feestje gaan dan naar de notaris, maar het is toch verstandig om niet te lang te wachten met zoiets. Te laat is te laat.”
Trudy van Helmond is blij met het spreekuur in De Meerpaal. De voormalig voorzitter van de kring Eindhoven van de seniorenvereniging KBO-Brabant stelde het thuishonk van KBO Eindhoven hiervoor vorig jaar beschikbaar. “Ik merk dat veel ouderen niet goed op de hoogte zijn van de betekenis en het belang van met name een levenstestament. Ik stimuleer hen allemaal om eens met Dré en Peter te praten. Want waar kun je gratis een professioneel en begrijpelijk advies krijgen van mensen die de praktijk en de wet door en door kennen? Nergens toch? Wat Peter al zei: iedereen kan te maken krijgen met wilsonbekwaamheid, of je nu arm of rijk bent.”
Iedereen welkom
Alle drie benadrukken ze dat iedereen welkom is op het spreekuur. “Het is niet iets van de buurtbewoners van Strijp en je hoeft ook geen KBO-lid te zijn. Ook als je bijvoorbeeld in Nuenen of Veldhoven woont, kun je komen.”
Gratis spreekuur van oud-notarissen Peter van Dongen en Dré Teeuwen rond zaken van familie- en erfrecht. Elke derde donderdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur, buurthuis De Meerpaal, Schoenerstraat 10A Eindhoven.
‘We adviseren zuiver vanuit de situatie van betrokkene’