De woonboten in het Afwateringskanaal moeten definitief weg. Dat is het eindresultaat van een langdurig juridisch gevecht tussen de bewoners en de gemeente.

EINDHOVEN - Het Afwateringskanaal is rond 1930 gegraven om wateroverlast in het Eindhovense centrum bij hoge waterstanden in de Dommel te voorkomen. Het teveel aan dommelwater wordt sindsdien zo afgevoerd naar het Beatrixkanaal. In 1972 verscheen de eerste woonboot in het deel van het kanaal tussen de Beemdstraat en de Beatrixhaven. “Met instemming van de gemeente en van de havenmeester”, stelt de eerste bewoner van destijds.

Pas in 1979 volgde de tweede. Die eerste jaren waren er geen voorzieningen. Iedere boot regelde op eigen houtje zijn zaakjes. Dat veranderde in 1984: de woonboten werden gelegaliseerd. Er kwamen huurcontracten en nutsvoorzieningen. Gedurende een reeks van jaren beleefden de ongeveer tien huishoudens er een rustige tijd. De eerste bewoners werden er oud.

Sinds 2010 is die rust voorbij. De gemeente wil de mogelijkheid hebben om zware industrie op De Hurk te vestigen of uit te breiden. Daar is dit industrieterrein voor bedoeld. Een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan dan niet gegarandeerd worden, zo stelt de gemeente. En dus moeten de woonboten na meer dan vijftig jaar weg.

eindhoveninbeeld.com

Eindhoven in Beeld