Sinds kort is Arnoud Heinen uit Eindhoven een bekende Nederlander. Hij schittert online en op televisie in een reclamespot van HandicapNL. Ook kom je hem tegen op billboards naast de snelweg. De campagne vraagt aandacht voor de beperkingen die achter de zichtbare handicap schuilgaan.

EINDHOVEN - Veel mensen vinden het lastig om zich een houding te geven ten opzichte van mensen met een handicap. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van HandicapNL. Wat het leven met een handicap inhoudt, wordt dan ook veelal onderschat. Voorbij die zichtbare handicap kijken, is voor velen lastig. Met de campagne ‘Mijn beperking is onzichtbaar’ werkt HandicapNL aan meer begrip en uiteindelijk meer eerlijke kansen voor mensen met een handicap, zoals Arnoud Heinen (38). De Eindhovenaar heeft een aangeboren schedelafwijking door het Treacher Collins Syndroom. “Een foutje van de natuur”, zoals Arnoud het benoemt. Doordat zijn schedel in de baarmoeder niet goed is ontwikkeld, miste hij bij zijn geboorte jukbeenderen, gehoorgangen en een neusgat. Ook zijn kaak stond verder naar achteren. Dat is in de loop der jaren door operaties gereconstrueerd.

Ook al ziet hij er wat anders uit, het weerhoudt hem nergens van. Hij werkt als project-engineer, is actief bij Laposa, de vereniging voor schedel- en/of aangezichtsaandoeningen, en is in zijn vrije tijd steward bij PSV. Het vinden van een vriendin wil echter maar niet lukken. “Er wordt te vaak alleen gekeken naar mijn uiterlijk.”

Al meerdere keren verscheen Arnoud in de media. “Elke bijdrage die ik kan leveren aan acceptatie van een zichtbare handicap, grijp ik aan. Er is niks mis met mij. Doordat ik er anders uitzie, denkt men vaak dat het in de bovenkamer ook mis is. Dat vooroordeel probeer ik te ontkrachten door er zo veel mogelijk aandacht aan te geven.” Eerder deed hij onder andere mee aan het programma Undateables en vertelde hij erover in De Telegraaf en bij Pauw naar aanleiding van de film Wonder die verhaalt over een jongen met een misvormd gezicht. Toen HandicapNL hem benaderde voor deze campagne, hoefde Arnoud dan ook niet lang na te denken.

Zelden vraagt er iemand aan Arnoud welke aandoening hij heeft. “Dat vinden mensen moeilijk. Uit mezelf vertel ik er ook niet zo snel iets over.” Desondanks vindt Arnoud dat je een vooroordeel het beste kunt wegnemen door er veel over te praten. Dat doet hij niet alleen in de media, maar ook als bestuurslid bij de patiëntenvereniging. “Daar is het prettig om met gelijkgestemden te praten over de dingen waar je tegenaan loopt.” Arnouds wens is het vinden van een partner. Binnen de vereniging zijn er anderen die het geluk inmiddels hebben gevonden. “Er zijn dus wel mensen op deze aarde die voorbij de buitenkant kijken.” Arnoud vindt zichzelf een gewone, normale man, net als iedereen. “Bovendien is ieder mens een mens, ongeacht zijn uiterlijk of IQ.”

Lees andere verhalen op:

jezietmaardehelft.nl