High-tech bedrijf ASML gaat een langdurige samenwerking aan met Van Gogh Brabant in Nuenen en het Van Gogh Museum in Amsterdam, waarin state-of-the-art technologie en Van Goghs zoektocht naar kleur en licht samenkomen.

“Vincent van Gogh was een Brabander, een rebel en een vernieuwer. Licht inspireerde hem en het staat centraal in zijn werk, net als bij ons”, zegt Peter Wennink, President & CEO van ASML. “Deze samenwerking geeft ons de kans om te helpen om het erfgoed van Van Gogh in Amsterdam en Brabant te verbinden, te behouden en in te zetten om onze kennis over licht met een breed publiek te delen.” Vincent van Gogh schilderde in 1885 zijn eerste meesterwerk in Nuenen: De aardappeleters. Het was het resultaat van een intensieve zoektocht naar perspectief en licht die zijn Brabantse periode karakteriseert. Door Vincents levensverhaal te koppelen aan de innovatieve Brainport-regio, weten ASML en Van Gogh Brabant de aantrekkingskracht van de regio verder te vergroten. Door deze samenwerking wordt een bijdrage geleverd aan de realisatie van de geplande uitbreidingen van het museum. Daarnaast wordt op initiatief van ASML Vincent’s Lightlab gerealiseerd bij de uitbreiding van Museum Vincentre. Hierin ontdekken bezoekers van jong tot oud wat licht is, hoe belangrijk het is in de wereld om ons heen en hoe Van Gogh er in zijn schilderijen mee experimenteerde. De realisatie van de uitbreiding van het museum en de opening van Vincent’s Lightlab staan gepland begin 2021. Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant/Van Gogh Sites Foundation: “Ik ben trots op deze samenwerking met ASML. Het bevestigt de relevantie van Vincent van Gogh als inspirator en vernieuwer en laat zien waar Brabant in uitblinkt: vakmanschap, samenwerking en innovatie. Dankzij de expertise en kracht van ASML kunnen we het erfgoed van Vincent Van Gogh meenemen de toekomst in.” ASML verbindt zich als hoofdpartner voor een periode van 5 jaar aan het Van Gogh Museum als Partner in Science. Adriaan Dönszelmann, zakelijk directeur Van Gogh Museum: ‘Wij zijn zeer verheugd en vereerd met deze samenwerking en kijken ernaar uit om samen met deze fantastische partij aan de slag te gaan.” Belangrijk onderdeel van de missie van het Van Gogh Museum is het beheer en behoud van de collectie. ASML zal het museum ondersteunen met (onderzoek naar) deze conservatie, waardoor ook toekomstige generaties worden bereikt met en geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten.

Naast een substantiële financiële bijdrage – onder andere voor onderzoek en restauratie - zal ASML een team van onderzoekers beschikbaar stellen om het museum te ondersteunen in onderzoeksgebieden gericht op de conservatie van de collectie. De samenwerking richt zich bovendien op het mogelijk maken van educatieve activiteiten. Zo zal er een PhD-onderzoeksplaats en/of universitaire leerstoel komen en zal ASML het museum ondersteunen met het aanbieden en verder uitbouwen van educatiemateriaal voor scholieren van het basis en voortgezet onderwijs.

De Brabantse connectie wordt in het Van Gogh Museum letterlijk zichtbaar gemaakt: de zaal waar de in Nuenen gemaakte ‘De aardappeleters’(1885) te zien is zal omgedoopt worden tot ASML Gallery.