Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Overbeek:
Hoe houd ik bladluizen uit mijn rozen? Ik ben er jaarlijks mee bezig en mijn rozenstruiken zitten rond deze tijd onder de luizen. Wat doe ik verkeerd?
Antwoord:Rozenstruiken hebben in het voorjaar een sterke aantrekkingskracht op bladluizen. Bladluizen zijn de groene, zwarte en soms oranjegele luizen die bovenaan de toppen van de plant huizen. Ze zitten meestal tegen de toppen van de stengel geplakt en aan de onderzijde van de jonge bladeren. Bladluizen zijn relatief onschuldig en meestal blijven ze maar korte tijd op de plant zitten. De aanwezigheid van luizen is meer een indicator dat de plant niet gezond is. Door aandacht te besteden aan een gezonde rozenstruik houdt u het aantal luizen beperkt. In de eerste plaats is het belangrijk om aandacht aan de bodem te besteden.
Een gezonde bodem geeft immers gezonde planten. U kunt de bodem voeden door een laag goede compost aan te brengen in combinatie met Biovin, een bodemverbeteraar die het bodemleven een boost geeft. Hierbij zorgen nuttige schimmels, eencelligen en bacteriën samen voor een ideaal klimaat voor de wortelgroei. Samen met een gift van organische meststof brengt u uw rozen in goede conditie. Een mooie en effectieve bestrijder van bladluizen is het lieveheersbeestje, een natuurlijke vijand. De larven van dit insect eten grote aantallen luizen en helpen uw struiken luisvrij te maken. Komen de lieveheersbeestjes niet vanzelf in uw tuin, dan kunt u ze ook kopen en zelf aanbrengen.
Eenmaal op de plant blijven de kevertjes aanwezig zolang er luizen zijn. U kunt rozenstruiken ook preventief behandelen om luizen te voorkomen. Gebruik hiervoor een gier van brandnetels of tuinzeep. Natuurlijke stoffen uit deze middelen maken de plant onaantrekkelijk voor plaaginsecten en bladschimmels.