Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiƫns, Jeroen Soontiƫns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Van Son:

Mijn gazon ziet er niet meer uit na deze hete zomer. Het gras is helemaal verbrand en bruin. Heeft het nog zin om dit op te knappen of kan ik beter een nieuwe grasmat neerleggen?

Antwoord:Veel gazons hebben de langdurige hitte en droogte van de afgelopen maanden maar nauwelijks overleefd. Als u het gras niet dagelijks heeft beregend, is het dor geworden en ziet het er dood uit. Toch hoeft u het gazon niet per definitie op te geven. Met een goede verzorging kan het er deze herfst toch weer gezond groen bij liggen.

De grasplanten gaan bij een droogteperiode in een soort overlevingsstand. Dit betekent dat het blad weliswaar verdort, maar de basis van de plant en de wortels blijven leven. Hoe langer het gras is, des te meer kans op overleven. Daarom is het slim om het gras tijdens een zomerse periode niet kort te maaien. U kunt controleren of het gras nog vitaal is door een plantje uit te grond te halen. Heeft dit nog witte worteltjes, dan is de plant nog in leven. Als de wortels ook bruin zijn, dan is de plant helemaal afgestorven.

Het reddingsplan voor het gazon bestaat uit het verticuteren van het gras om het dorre gras te verwijderen. Door de droogte zijn er open plekken ontstaan waar mos en onkruid gaat groeien. Daarom is bijzaaien nu noodzakelijk. Strooi kale plekken vervolgens af met een gazonaarde voor een mooie gelijkmatige kieming. Breng als laatste een gazonvoeding aan om de groei van het gras te stimuleren. Een organische gazonmest met een lange werking geeft hierbij het beste resultaat. Beregen het gazon bij normaal weer twee tot drie keer per week voor een vlot herstel.