Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Verheggen:
Vorig jaar heb ik mijn buxushagen- en figuren vrij kunnen houden van de buxusmot. Nu zag ik afgelopen week aangevreten blaadjes onderin een plant. Wat kan ik het beste doen om mijn buxussen te behouden?
Antwoord:
Zodra het warmer is, worden de rupsen van de buxusmot actief. De vraatschade in uw buxus wordt zonder meer veroorzaakt door deze rupsen. Als u er niets aan doet, dan worden binnen enkele maanden al uw buxussen afgevreten en heeft u vorig jaar tevergeefs uw best gedaan. Alle buxusstruiken in uw tuin vrijhouden van de buxusmot is echter geen sinecure. Er kan een algemene bestrijding tegen insecten worden gedaan met pyrethrine of een middel met deltamethrin. Deze middelen doden de rupsen. U kunt ook nematoden gebruiken, parasitaire wormpjes, die ook op de rupsen werken. Het voorkomen van de eileg doet u met een feromoonval.
Hiermee vangt u de mannelijke motten weg. Ook preventief werkt het bestuiven van de buxusstruiken met basaltlavameel. Het voordeel hiervan is dat dit een natuurlijk gesteentemeel is dat ook een voedende waarde heeft voor de plant. Alle bovenstaande middelen zijn geen wondermiddelen, dus uw tuin zal niet na één behandeling helemaal vrij zijn. De buxusmot is sinds twee jaar volop aanwezig in Eindhoven en omgeving.
Omdat er in bijna elke tuin buxus te vinden was, heeft dit insect zich razendsnel kunnen uitbreiden. Wanneer de plaag voorbij is, is niet met zekerheid te zeggen. Er zijn al heel wat buxushaagjes- en bollen opgeruimd, omdat ze kaalgevreten waren. Het is aannemelijk dat de populatie van de buxusmot zal instorten wanneer er veel minder waardplanten (buxusstruiken) over zijn. Weet u uw buxus tot die tijd gezond te houden, dan heeft u de plaagperiode met succes doorstaan.